Buitenlandse toeristen zien Nederland als een ontspannen en gastvrij vakantieland. Ze vinden Nederlanders tolerant, open, vriendelijk en gastvrij. Dit blijkt uit een nieuw imago-onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) onder toeristen uit de dertien belangrijkste herkomstlanden.
Toerisme is in Nederland een belangrijke economische sector. Zo'n 20 miljoen buitenlandse gasten bezochten Nederland in 2019, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast overnachtten Nederlanders zo'n 26 miljoen keer in hotels, pensions, vakantiehuizen en campings in eigen land.
Noord-Holland is de provincie waar de meeste toeristen verblijven. Dit is ook in het tweede kwartaal van 2021 zo, met bijna 1,4 miljoen gasten. Groningen kende met 138 duizend het laagste aantal gasten in de logiesaccommodaties.
Amsterdam is dé plek van tulpen, kanalen, woonboten en musea. Vele beroemde schilders woonden hier, en je kunt vele beroemde kunstwerken in de musea vinden. Natuurlijk is het toerisme van Amsterdam tegenwoordig gebaseerd op zijn imago als feesthoofdstad, maar er zijn nog veel meer redenen om de stad te bezoeken.
De meest bezochte en populairste stad van Nederland is onbetwist Amsterdam. Veel buitenlandse toeristen bezoeken onze hoofdstad via Schiphol om er de typische Nederlandse cultuur te ervaren.
Bijna 80 procent van de buitenlandse gasten kwam uit Europa. Meer dan de helft van de buitenlandse gasten komt uit de ons omringende landen Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Bezoekers uit deze landen waren samen goed voor 64 procent van alle overnachtingen door buitenlanders.
1. Frankrijk: 82,6 miljoen toeristen.
Duitsland is de populairste buitenlandse bestemming, een derde wil bij de oosterburen tot rust komen. Daarna volgen Frankrijk (24 procent), Spanje (22 procent), België (20 procent) en Italië (16 procent).
In 2019 waren er 20,1 miljoen internationale bezoekers in Nederland, een groei van 7 procent ten opzichte van 2018. "Nederland is vooral populair onder Duitsers, Belgen en Britten." Van alle internationale bezoekers komt zo'n 70 procent uit onze buurlanden en het Verenigd Koninkrijk.
In 2020 bedroeg de toegevoegde waarde van de toeristische sector 17,0 miljard euro. Dit is een daling van 47 procent ten opzichte van 2019.
het zijn wereldberoemde schilders uit Nederland. Internationaal staan de Hollandse Meesters in hoog aanzien. Maar Nederland is ook bekend om beroemde waterwerken als de Afsluitdijk of de Deltawerken en het maken van 'nieuw land' uit zee. Om ergens te komen, nemen Nederlanders graag de fiets.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Een tropisch eiland in de Stille Oceaan heeft afgelopen jaar slechts 2000 internationale toeristen welkom geheten, blijkt uit data van de World Tourism Organisation. Dat maakt Tuvalu het minst bezochte land ter wereld.
In totaal verwelkomde Nederland in het derde kwartaal van 2021 ongeveer 2,7 miljoen buitenlandse gasten, 400 duizend (-13 procent) minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van het pre-coronajaar 2019 was er een daling van meer dan de helft (-55 procent).
Europa biedt zes van 's werelds tien meest bezochte landen: met Frankrijk (op 1), Spanje (2), Italië (5), Verenigd Koninkrijk (7), Turkije (8) en Duitsland (9). Nog eens vijf Europese landen – Oostenrijk, Griekenland, Rusland, Polen en Nederland – staan in de top 20.
Op nummer één van de leukste Nederlandse steden prijkt uiteraard Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en een stad bomvol bezienswaardigheden. Je vindt er de beste musea van het land, de langste winkelstraten, bijzondere culinaire initiatieven en tal van culturele podia.
Nummer één blijft Hongkong
De meest bezochte stad is al jaren Hongkong. Sinds het begin van de ranking, staat Hongkong al op de eerste plaats. Meer dan 50 procent van de bezoekers komt van het Chinese vasteland. Ruim 29,8 miljoen mensen bezochten de stad in 2018.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.