Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen: voorraad - opbergen - spoelen - voorbereiden - koken/bakken. Berg alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je alles bij de hand wanneer je het nodig hebt en ben je niet constant aan het rondlopen.
De perfecte keukenindeling is van links naar rechts: Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone. Met deze ergonomische indeling voor uw keuken hoeft u gewoonweg veel minder te lopen.
Servies, zoals borden, berg je het handigst op in lades of kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo voorkom je dat je zware borden omhoog tilt, stapel je de borden handig op en zet je ze in de kast onder het werkblad. Glaswerk kan prima in bovenkasten worden opgeborgen.
Plaatsing koelkast en vriezer
De koelkast is een keukenapparaat dat veelvuldig wordt gebruikt. Gedurende de dag gaat de koelkastdeur geregeld open en dicht. Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte.
Waar moet je een oven of fornuis plaatsen? Installeer ze op ooghoogte om makkelijker bij je gebraad of bakplaat te kunnen - of kies voor een fornuis (oven met kookplaat) of een compacte oven voor kleine ruimtes.
Plaats een spoelbak of kookplaat nooit op de hoek van je keukenblad. Zorg dat je minstens 40 cm aanrechtblad aan weerskanten hebt. Of je nu kookt of spoelt, je hebt aan weerskanten aflegruimte nodig. Ook spetters wil je op kunnen vangen.
Hoeveel borden moet je voorzien? Wat je zeker moet weten voor je naar de winkel trekt, is hoeveel stuks je nodig hebt. Dat hangt namelijk van een paar factoren af. Over het algemeen wordt een minimum van 6 exemplaren van elk stuk servies aangeraden.
heel geschikt om op hoge kasten of planken te zetten: flessen, planten, lijstjes, vaasjes, opgestapelde boeken of een mooi klein lampje. op een hoge kast vind ik een hangende plant heel erg leuk. Het geeft kleur en wat meer body aan je kast. heel geschikt voor zo'n plek: ingelijste prints, foto's of schilderijen.
De handigste manier voor het indelen van de keukenkastjes is als volgt: in de bovenste kast komen de spullen die je het minst gebruikt – denk aan voorraad of een keukenmachine.Op ooghoogte komen spullen die je veel gebruikt, zoals pannen en kookgerei. Op deze manier kun je er zo snel mogelijk bij tijdens het koken.
Je plaatst een kookplaat zonder problemen onder een raam of in de hoek van je keuken. Houd wel rekening met 10 centimeter afstand tussen je kookplaat en brandbare spullen zoals gordijnen en houten kasten. Tegenwoordig plaats je een ook gaskookplaat gemakkelijk onder het raam.
De afstand tussen de spoelbak en kookplaat hou je best onder de twee meter omdat hier de meeste interactie gebeurt. Zo voorkom je onnodig geloop en kan je de kookpotten makkelijk vullen met water.
Tussen de kop van het kookeiland en de muur kan als ideale doorloop ruimte een afstand van 60cm worden aangehouden. Alleen wanneer er geen voldoende ruimte daarvoor is kan er ook een afstand van 30cm worden aangehouden.
Hoe beter de indeling van de keuken, hoe minder afstand u steeds hoeft te overbruggen. En hoe kleiner die afstand is, hoe sneller u kunt werken. Daarom wordt in de keukenbranche gesproken over de keukendriehoek, ook wel werkdriehoek genoemd. Dit gaat om de drie elementen: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast.
- tussen zijmuur en kookplaat moet minimaal 40 cm zitten.
Kleurgebruik in een kleine keuken
Je kunt bij een kleine keuken het beste gaan voor lichte kleuren. Bijvoorbeeld wit, beige tinten, pastel tinten of lichte natuurlijke tinten.
Koele kleuren zoals grijs of zwart zijn bijzonder geschikt. Witte muren onderstrepen ook de puristische uitstraling van een moderne keuken. Met edele kleuren zoals smaragdgroen, rood of felgeel kunt u een opvallende accentmuur in uw keuken creëren.
Het is wel belangrijk dat je geen rommel bovenop de keukenkastjes zet, maar dat het er overzichtelijk en geordend uitziet. Zet eventueel een paar manden of voorraadbakken boven op de kast om droogwaren, conserven, keukenrollen en dergelijke in op te bergen.
Houd het eerste bord vast met je wijsvinger en je duim. Schuif het tweede bord onder het eerste bord. Daarbij klem je het bord in de muis van je hand en ondersteun je het bord met je pink, je middelvinger en je ringvinger. Het onderste bord steunt dan tegen de onderzijde van het bovenste bord.
Combinatieborden zijn veiligheidsborden gecombineerd met een tekst om als aanvulling of opheldering te dienen van beeldtekens. De woorden worden geplaatst op een apart, aanvullend rechthoekig bord, dan wel als onderdeel van een combinatiebord.
Bij de meeste merken voor een fornuis kun je kiezen uit een of twee ovens. Twee ovens zijn handig als je op verschillende temperaturen tegelijk wilt bakken. Wanneer je kiest voor één oven is er een grotere ruimte voor bijvoorbeeld grote ovenschalen of meerdere pizza's. Er bestaan ook merken die meer dan 2 ovens.
De aanrader is: minimaal 1 meter rondom. Zo kunt u makkelijk om het kookeiland heen lopen. Daarnaast zorgt de extra loopruimte ervoor dat u de keukenapparatuur gemakkelijk kunt bedienen en de keukenkastjes zonder problemen kunt openen. We raden u aan om allereerst de vrije ruimte in uw keuken op te meten.
Want hoe groot moet een keuken eigenlijk zijn? De minimale breedte van een keuken is zo'n 2,5 meter. Hierin past een fornuis, een gootsteen en een stukje werkruimte. Een kleine keuken is iets meer dan 6 m², de gemiddelde keuken is ongeveer 10 tot 15 m² en een grote keuken is zo'n 16 m².