De beste manier om je bovenlip te ontharen is door in ieder geval de hele haar te verwijderen door te epileren of te waxen. Als je de haren afsnijdt (scheren) of laat oplossen (ontharingscreme) net boven de huid, krijg je stoppels. Dat zijn botte haren die goed zichtbaar zijn en ook goed te voelen.
Na het reinigen van de huid kan een persoon een schoon pincet gebruiken om elk haartje van de bovenlip als volgt uit te trekken: houd de huid strak door de bovenlip naar beneden te trekken. knijp het haar samen met het pincet en trek krachtig in de richting van de haargroei. spoel de bovenlip af met koud water.
Misschien wel de meest voor de hand liggende optie: het pincet. Epileer de donsharen boven je lip met precisie. Het haarzakje wordt verwijderd waardoor je gegarandeerd drie weken verlost bent van je 'snor'. Het nadeel is dat het epileren vaak als pijnlijk wordt ervaren, doorzettingsvermogen is dus wel een vereiste.
Je harst of waxt met warme of koude ontharingswas en een spatel of roller. De was strijk je over de plek waar je wilt ontharen, zoals je kaaklijn, wangen, bovenlip of wenkbrauwen zodat de haren aan de was blijven plakken. Vervolgens verwijder je de was door hier hard aan te trekken.
Er zijn ook vrouwen die steevast iedere zes weken naar de schoonheidsspecialist gaan om haartjes te laten harsen, waxen of met de 'touwtjes-methode' te laten verwijderen. Een prima optie voor sommige vrouwen; de huid voelt daarna heerlijk glad aan en het duurt weer een paar weken voordat de haartjes zichtbaar zijn.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.
Weghalen met wax of een pincet
Wat je ook doet, scheer de haartjes niet weg. Als ze terug groeien, ontstaan er opvallende stoppels die je elke dag zult moeten scheren. Een betere optie is het haartje laten wegharsen door de schoonheidsspecialiste, of het zelf wegplukken met een pincet.
Epilatie is een haarverwijderingsmethode vanaf de wortel. Net als waxen levert het lang aanhoudende resultaten op. Beide methodes houden 4 weken aan, maar epilatie kan gemakkelijker zijn, omdat je niet hoeft te wachten voordat het haar weer is aangegroeid.
Het voordeel van waxen en harsen is dat je een week of drie plezier hebt van een glad resultaat. En als je de behandeling vaker doet, wordt de beharing zelfs minder. Maar een nadeel is de verhoogde kans op het optreden van hyperpigmentatie. Ofwel pigmentvlekjes ten gevolge van huidbeschadigingen.
Dermatoloog raadt het af
Volgens dermatoloog Jetske Ultee klopt het dat je donshaartjes en dode huidcellen verdwijnen met scheren, maar kun je dit effect prima bereiken met een peeling. Ze raadt vrouwen af hun gezicht te scheren. "Vooral vrouwen met een gevoelige huid moeten dit niet doen", vertelt ze.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
Een heksenhaar is zo'n harde, zwarte haar die zomaar uit het niets op kan duiken. Het groeit vanuit het niets binnen een mum van tijd naar 1 centimeter of nog langer. Altijd op dezelfde plek.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Hoe snel je haartjes teruggroeien verschilt van persoon tot persoon en is zowel genetisch als hormonaal bepaald. Sommige vrouwen hebben echter zo'n snelle haargroei dat al een paar uur na het scheren reeds stoppeltjes voel- en zichtbaar zijn.
U kunt de haren scheren, harsen, epileren en bleken. Door behandeling met laser blijven de haren meestal lang weg. De anticonceptiepil kan helpen tegen te veel haargroei.
Soms groeit bij vrouwen haar op de borst, bovenlip, kin of buik. De haren zijn dik en donker. Dit heet te veel haargroei of hirsutisme. Het komt doordat u meer 'mannelijk hormoon' heeft dan andere vrouwen.
Overbeharing wordt vaak veroorzaakt door hormoonveranderingen zoals de overgang. Vrouwelijke hormonen nemen af en mannelijke hormonen nemen toe. Onder invloed van de mannelijke hormonen ontstaan haren in het gezicht. De een krijgt hier en daar een haar, de ander ontwikkelt een heuse snor of baard.