Vaste offertes of vrijblijvende offertesIn deze periode is de offrerende partij juridisch gebonden aan diens aanbod. Hij of zij kan er dus niet op terugkomen. De klant of prospect zit er niet aan vast. Die zit er pas vast na een mondeling of schriftelijk akkoord.
Soorten offertes
Vaste offerte. Een vaste offerte is geldig tot een bepaalde datum. Tijdens deze periode ben je als leverancier verplicht tot het nakomen van je aanbod. Je mag niet terugkomen op je voorstel voordat de geldigheidsduur afloopt.
Beschrijf uw werkzaamheden duidelijk
Beschrijf in uw offerte welke werkzaamheden u precies voor uw klant gaat doen. Of welke producten of diensten u gaat leveren. Vermeld ook de voorwaarden, zoals de planning en uw uurtarief.
De afsluiting van een brief kan al net zo stoffig zijn, denk maar aan 'Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd'. Schrijf bijvoorbeeld eens in de volgende stijl: “Meneer Jansen, ik ben benieuwd naar uw reactie op de offerte.Volgende week neem ik contact met u op om deze verder door te spreken.
Een offerte is anders dan een prijsschatting, een offerte biedt namelijk een exacte prijs voor een project. Ondanks dat een offerte geen wettelijk document is staat de prijs in een offerte wel vast en hoort u deze niet achteraf aan te passen. De enige uitzondering is natuurlijk als de opdracht zelf aangepast wordt.
Nee, een offerte maken is niet verplicht.
Dit zorgt voor duidelijkheid voor alle partijen en voorkomt misverstanden. Het is daarentegen in de meeste situaties wél verplicht om een factuur uit te schrijven.
Het aantal producten of het aantal uren dat je gaat leveren en de bijbehorende kosten (let op: geef duidelijk aan of dit inclusief of exclusief btw is) Hoe lang de offerte geldig is. Op welke termijn je het product of de dienst kan leveren. Een verwijzing naar je algemene voorwaarden.
Bedrijfsgegevens moeten verplicht op de offerte
De volgende bedrijfsgegevens ben je dan ook verplicht te vermelden op jouw offerte: Jouw handelsnaam van de onderneming. KVK-nummer. Btw-id.
Prijzen en tarieven in offertes aan particulieren/consumenten dienen dus altijd inclusief btw te worden vermeld. Het overtreden hiervan kan een fikse geldboete opleveren.
Een vrijblijvende offerte betekent dat je als verkoper het aanbod nog kan aanpassen of herroepen zolang het nog niet aanvaard is. Is het aanbod aanvaard? Dan kan je alleen nog je offerte aanpassen of herroepen als je dat direct na aanvaarding doet. Dus samengevat: een overeenkomst is bindend.
De offertedatum geeft dan aan wanneer je de offerte maakt en uitgeeft en de vervaldatum geeft aan wanneer hij verloopt. Indien er een akkoord of ondertekening is tussen deze twee datums, dan is een offerte bindend en heb je de opdracht. De gemiddelde geldigheidsduur van een offerte is 30 dagen.
Daarvoor hoeft de offerte niet fysiek te worden ondertekend: een ingescande handtekening wordt door de rechtspraak al langer aanvaard en ook de wetgever stelt het gewoon gelijk met een handgeschreven handtekening. Bewaar de mail en de offerte met de ingescande handtekening en u staat voldoende sterk in de schoenen.
In Nederland moeten offertes worden ondertekend door een procuratiehouder van het bedrijf, hetgeen te controleren is bij de Kamer van Koophandel.
Een getekende offerte is een bindend contract
Hou er rekening mee dat een getekende offerte van je klant wel een bindend contract is. Je kunt dus niet zomaar de klant laten opdraaien voor de hogere kosten van bouwmaterialen.
Het verschil tussen een offerte en factuur
Het verschil tussen een offerte en een factuur is daarmee dat je de offerte gebruikt om je klant aan te geven wat iets (ongeveer) gaat kosten en de factuur verstuur je op het moment dat je klant daadwerkelijk moet gaan betalen voor iets wat je gaat doen of al hebt gedaan.
Volgens de wet mag u geen geld in rekening brengen voor de offerte. Dit mag alleen als u mij vooraf vertelt dat ik moet betalen voor een offerte. Dit staat in het Burgerlijk Wetboek, boek 3 en 6. U kunt deze wetten vinden op de website wetten.overheid.nl.
Richtprijs. Bij een richtprijs geeft de dienstverlener een schatting over de uiteindelijke prijs. De uiteindelijke prijs kan dus hoger worden. Maar de prijs mag niet meer dan 10% hoger worden dan de richtprijs.
Zelfs als er een vergissing in uw offerte staat, bent u door die offerte gebonden. De klant die uw offerte aanvaardde, kan dan eisen dat u ze naleeft. Een uitzondering op die regel geldt als er een manifeste vergissing in uw offerte staat. Is er sprake van een rekenfout, dan kunt u die veelal nog rechtzetten.
Bij een vast tarief ben je er zeker van dat je gedurende je contract hetzelfde tarief betaalt. Wat je betaalt zal dus niet afhankelijk zijn van de schommelingen op de energiemarkt.