Blauw licht passeert het hoornvlies en de lens van het oog voordat het in het netvlies wordt geabsorbeerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat een teveel aan blauw licht kan leiden tot schade aan het oog. Blauw licht schade (photoretinitis) zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot beschadiging van de gele vlek in het netvlies.
Blauw licht heeft een bijzonder effect op ons lichaam: het onderdrukt de afscheiding van melatonine, de stof die ons slaperig maakt. Dit hoeft natuurlijk niet slecht zijn; zo kan een blauwe lucht ons 's ochtends de energie geven om goed aan onze dag te beginnen.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
Het blauwe licht bevindt zich aan het uiteinde van het zichtbare deel van het lichtspectrum, vlak naast het onzichtbare ultraviolette licht (UV-A, UV-B en UV-C). Blauw licht is afkomstig van verschillende bronnen zoals de zon maar ook van je laptop of telefoon.
Dit is een coating op je brilglazen wat het blauwe licht van je beeldscherm normaliseert. Het maakt hierbij niet uit of je verziend of bijziend bent of helemaal geen oogafwijking hebt. Je kunt namelijk kiezen voor een blauw licht filter bril op sterkte of zonder sterkte.
Het blauwe licht van het scherm onderdrukt de productie van melatonine, het slaaphormoon. Deze stof regelt ons bioritme of het waak-slaap ritme. Naar de avond toe wordt het donkerder en wordt melatonine aangemaakt. Daardoor worden we slaperig.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw licht heeft voor- en nadelen. Voor wie dagelijks gedurende lange tijd met computers werkt, zeker 's avonds, of hiervan klachten ondervindt, kan een bril met blauwfilter nuttig zijn. Het is echter niet nodig om deze permanent te dragen. Bij kinderen is zo'n bril resoluut af te raden.
Een computerbril (ook wel beeldschermbril) is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de afstand tussen je ogen en je beeldscherm en alles daartussen. Dit maakt het makkelijker voor je ogen om te schakelen tussen je beeldscherm, dingen van dichtbij en dingen van ver weg.
Een blauwlichtfilter kost €20.
Geen beeldschermen 's avonds
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.
Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig. In bed lezen met het verkeerde licht zorgt er uiteindelijk voor dat je over je natuurlijke slaap heen zult komen.
Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.
«Blauw licht ís niet schadelijk voor de ogen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Krijg je last van hoofdpijn of tranende ogen na uren schermtijd, dan zijn je ogen simpelweg moe van de inspanning, omdat je lang dichtbij naar iets gekeken hebt. Blauw licht heeft daar niks mee te maken.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Op die manier wordt het blauwe licht dat er normaal uitstraalt gecontrasteerd en dus verminderd. Met Nightshift wordt het vooral in het donker prettiger om naar je scherm te kijken. Ook kun je door de oranje gloed de helderheid van je scherm veel lager zetten dan zonder Nightshift.
Uw ogen tegen de zon beschermen
Bescherm uw ogen tegen de zon en uv-schade: Draag buiten altijd een zonnebril met uv-bescherming van goede kwaliteit. Draag een hoed of een pet met een brede klep, en neem pauze in de schaduw. Kijk nooit recht in de zon, vooral niet met een verrekijker of bij een zonsverduistering.
Voor de vegetatieve fase van je cannabisplanten is een koel licht het meest geschikt. Kies een lamp die een “daglicht” kleur verspreidt met een hoge kelvin van 5500-6500K. Voor de bloeiperiode is een warm licht met een roodachtige tint optimaal, ongeveer 2800K.
De energie van blauw is zo hoog dat het vlak naast het onzichtbare UV-licht – afgekort voor ultraviolet licht – zit op het volledige lichtspectrum Daardoor heeft blauw licht de kortste golflengten. Rood licht daarentegen zit op het andere uiteinde van het spectrum.
Open het bedieningspaneel. Druk stevig op het symbool voor de regeling van de helderheid en tik op. om Night Shift in of uit te schakelen. Ga naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' > 'Night Shift'.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.