Maar niet alle soorten kunnen zwemmen: een chimpansee en gorilla vinden water bijvoorbeeld wel leuk, maar zwemmen kunnen ze niet. Wanneer je in een dierentuin een verblijf ziet dat omringt is met water, kun je er vanuit gaan dat deze soort niet kan zwemmen.
Ze kunnen het prima – en hebben zelfs een voorkeur voor de borstcrawl. Ze doen het niet graag (wegens gevaar van roofdieren), maar wanneer het compleet veilig is, nemen apen weleens een verfrissende duik. En uit de eerste gedetailleerde observatie van zwemmende apen blijkt dat ze dan zwemmen als een mens.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Speels buitengebied
De 7 meter brede gracht dient als natuurlijke afscheiding tussen de mensapen en bezoekers. Bonobo's kunnen namelijk niet zwemmen.
Orang-oetans zwemmen niet, hoewel ze zijn waargenomen als wadend in water.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Voortplanting van de gorilla
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Gorilla's hebben een zwarte vacht. Als de mannen volwassen worden, krijgen zij een zilvergrijze vacht op hun rug en benen. Niet voor niets worden zij ook wel 'zilverrug' genoemd. Gorilla's behoren tot de (grote) mensapen, net als orang-oetans, bonobo's en chimpansees.
Om aan hun drank te komen gebruikten de apen een palmblad, dat ze van een boom in de buurt trokken. Eerst kauwden ze het blaadje zacht, waarna ze het als een spons gebruikten. Ook vouwden ze het blad als een trechter, om zo de drank in de mond te laten glijden.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Borneo orang-oetans leven in het wild op het Indonesische eiland Borneo. Daar leven ze in tropische regenwouden en veenmoerasbossen. Helaas is hun leefgebied in het wild in gevaar en worden de orang-oetans met uitsterven bedreigd.
Orang-oetans verplaatsen zich vooral in de lucht door de middenlaag van de bomen op het eiland Sumatra. Ze eten en slapen in de bomen en kunnen niet zwemmen.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
En het genoom van de mens en van de cavia bestaat uit 46 chromosomen die tezamen 23 chromosomenparen vormen.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Bovendien kan hij met zijn lange armen van tak naar tak slingeren. Ook het mannetje van de orang-oetan kun je gemakkelijk herkennen: hij heeft heel grote wangen die opzwellen als hij wil roepen. Zijn roep is zo luid en krachtig dat je die enkele kilometers ver in het bos kunt horen!
Bij dominante mannetjes van de Borneose orang-oetan is het gezicht ronder dan bij de Sumatraanse soort, en vaak omzoomd met grotere wangflappen. Daarentegen is de baard bij de Sumatraanse orang-oetan opvallender. Zelfs de vrouwtjes dragen een baard!
Het bonkige, 117 kilo wegende mannetje Azy consumeerde maar 2000 kcal per dag. Een modale, 80 kilo wegende Homo sapiens met een kantoorbaan en tv-kijken als hobby, kan daarentegen 2700 calorieën per dag consumeren zonder aan te komen.