Een tijdstip in de UTC-zone zelf, UTC+0, wordt aangeduid met een Z (van Zulu time), bijvoorbeeld 21:50Z. De uitgebreidste notatie, met ook de datum, minuten en seconden erbij, is 2016-03-27T21:50:15−05:00, waarbij de T de datum en tijd scheidt.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
UTC+1 is de tijdzone voor: Midden-Europese Tijd (MET) West-Afrikaanse Tijd (WAT) Britse Zomertijd of Ierse Zomertijd (in Ierland) of West-Europese Zomertijd (in Portugal en op de Canarische Eilanden)
over 4 uur en 46 minuten
Nauwkeurigheid vergelijking: ±0,005 seconden.
Greenwich Mean Time (GMT)
Elke tijdzone krijgt een andere naam. Zo ligt België in de MET, de Midden-Europese Tijd (Engels: CET, Central European Time), de zone meteen rechts naast GMT, waar dus een uurverschil van GMT +1 geldt).
Definitie. Hoewel de tijd ruwweg overeenkomt met GMT zijn ze niet exact hetzelfde. GMT is een tijdzone die met name in Europa en Afrika gebruikt wordt en UTC is een tijdstandaard die niet aan een tijdzone gekoppeld is. UTC wordt voornamelijk in computersystemen gebruikt en is in een aantal vakgebieden de standaardtijd.
over 10 uur en 4 minuten
Nauwkeurigheid vergelijking: ±0,005 seconden.
Amsterdam ligt in de tijdzone Central European Time ook wel Midden Europese Tijd(MET, GMT +1) genoemd.
Vanwege de ligging wordt Amsterdam ook beschouwd als in de CET-tijdzone. Daarom is de tijd op deze locatie ingesteld 1 uur voor de Greenwich Meridian gemiddelde tijd dat is; GMT+1. Overdag om nauwkeurig en tijdsbesparing te kunnen, wordt de CET in Amsterdam bereikt door de tijd met een uur naar voren te schuiven.
– Brunei: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd). – Oost en Zuid Kalimantan: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd). – West en Centraal Kalimantan: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
Midden-Europese Tijd (MET) (Engels: CET voor Central European Time) is een tijdzone die één uur voorloopt op UTC (UTC+1), net als de West-Afrikaanse Tijd. Het grootste deel van de Europese landen valt in deze tijdzone.
De strepen die de aarde opdelen in de verschillende tijdzones noemen we meridianen. De tijdzone 0 begint in Greenwich, in Engeland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later. Verder naar het westen wordt het steeds 1 uur vroeger.
Greenwich Mean Time (GMT)
Zo ligt Nederland in de MET, de Midden-Europese Tijd (Engels: CET, Central European Time), de zone meteen rechts naast GMT, waar dus een uurverschil van GMT +1 geldt). Dat betekent dat het bij ons even laat is als pakweg Noorwegen of Angola. De Greenwich Mean Time (GMT) is het ijkpunt.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.
De aarde is verdeeld in 24 uurgordels. Volgens deze verdeling ligt België in de uurgordel van Greenwich. Onze tijd is dus de tijd van Greenwich, de Universele tijd (UT) of wereldtijd, nu gestandaardiseerd tot gecoördineerde wereldtijd (UTC).
over 17 uur en 42 minuten.
“From 10 am CET” betekent "vanaf 10 uur 's morgens" in Centraal Europese Tijd, hetgeen de geldende lokale wintertijd in o.a. België en Nederland is.
Oost-Europese tijd ( Oost-Europese tijd , EET)
GMT staat voor Greenwich Mean Time, het nul-punt vanwaar de wereld in 24 verschillende tijdzones is opgedeeld.
In 1876 kreeg de Canadees Sandford Fleming het idee voor de tijdzones toen hij te laat kwam voor zijn trein. In die tijd bepaalde elke regio zelf zijn tijd – met grote verwarring tot gevolg. De oplossing van Fleming was de aarde in te delen in 24 tijdzones.
Later werd de lijn in het oosten rond de Line-eilanden getrokken, zo ontstond een grote bocht in de grens naar het oosten, maar heel Kiribati had daarmee dezelfde datum. Sindsdien begint elke nieuwe dag op het eiland Kiritimati vroeger dan waar ook ter wereld.