Verkeerde standplaats De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
Waar kan je de Pilea Peperomioides het beste neerzetten? De Pannenkoekenplant staat graag op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Let er dus op tijdens warme zomerdagen dat je de plant tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als de plant voor een raam op het zuiden staat.
Zo weet je of je plant te veel water heeft
Een eerste stap is kijken of voelen hoe nat de grond daadwerkelijk is. Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen.
Zonder water droogt een plant uit. Tekenen hiervan zijn bladeren die donkerder kleuren of zelfs helemaal uitdrogen. Maar let op: gele en bruine bladeren ontstaan juist als je een plant te veel water geeft.
Water geven
Een Pannenkoekplant houdt er niet van om met z'n wortels in zompige grond te staan, en twee dagen te droog trekt 'ie ook slecht. Wel een plant om in de gaten te houden dus, je moet echt even gevoel krijgen voor z'n water behoefte.
Hoe ouder de plant, hoe groter de bladeren zullen worden. Na een tijdje zal de plant een stam vormen en in de hoogte groeien. De stam zal steeds dikker worden maar, soms is het nodig om de stam te ondersteunen doormiddel van een kleine stok. De pannenkoekplant is eenvoudig te onderhouden.
De pannenkoekenplant heeft maar heel weinig plantenvoeding nodig. Geef je pannenkoekenplant alleen in het voorjaar en de zomer voeding. Geef de plant algemene kamerplantenvoeding en lees goed de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Geef de Pilea nooit meer voeding dan aanbevolen.
De gemakkelijkste manier om een pannenkoekplant te stekken is met behulp van de uitlopers die uit de wortels van de moederplant groeien. Een gezonde pannenkoekplant met genoeg ruimte produceert gedurende de groeimaanden (lente en zomer) vanzelf uitlopers. Je ziet deze vanzelf verschijnen in de pot naast de moederplant!
Het enige wat je hiervoor moet doen is regelmatig de pot een kwartslag draaien. Zo krijgen alle bladeren evenveel licht en zullen ze nooit, te ver, naar een kant groeien waardoor de stam rechtop blijft.
Dit is de natuurlijke groei van de plant. Wil je dat er wat meer stekjes in de pot verschijnen, dan wil het nog wel eens helpen, je plant te verpotten. Met extra ruimte en nieuwe voedingsstoffen, wordt je plant gestimuleerd om meer te gaan groeien.
De pannenkoekenplant is een echte huiskamerplant. U zou de plant buiten kunnen zetten, maar dan alleen als de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt. Zet de plant dan niet in de volle zon, want daar kunnen de bladeren niet tegen.
De eerste twee maanden na het kopen van je pannenkoekenplant hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende mest inde potgrond. Bemest de Pilea daarna van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen.
Je herkent de pannenkoekplant aan zijn ronde, leerachtige blaadjes die zo plat zijn als een pannenkoek: de pannenkoekplant. Als bordjes op stokjes lijken ze te balanceren op dunne stengels. En dat maakt deze Pilea peperomioides ook zo decoratief. De plant groeit snel en wordt zo'n 40 cm hoog.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
Pannenkoekplant met een enkel blad + stukje stam stekken
Je kan de pannenkoekenplant wel met een enkel blad stekken als je ook een stukje van de stam afsnijdt.
In het algemeen hebben pannenkoekplanten middelmatig tot helder indirect licht nodig en moeten ze water krijgen als de bovenste centimeter of zo van de grond droog is. Als je in een heet, droog klimaat woont, kan het nodig zijn je plant vaker water te geven.
Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides)
Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer.
Pilea peperomioides kun je het beste in het voorjaar planten. Deze vetplant houdt van warmte, maar niet van extreme temperaturen. Om hem te vermeerderen kun je gewoon de scheuten met 3 tot 4 bladeren nemen en ze een tijdje in water zetten.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven.