Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten. Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Dit proces is vooral bekend van brood, jam, kaas, groenten en fruit. Schimmels die verantwoordelijk zijn voor voedselbeschimmeling zijn Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oospora, Penicillium, Rhizopus en Thamnidium.
Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels. Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten.
Het zou ongeveer zeven tot tien dagen moeten duren voordat je een aanzienlijke hoeveelheid schimmel op het brood ziet zitten. Het kan zijn dat je na vijf dagen al schimmel ziet, afhankelijk van de broodsoort die je gebruikt.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Penicillium schimmels zijn groenachtig-wit van kleur en komen meestal voor op brood en ander voedsel. Ze kunnen worden gebruikt bij de productie van kaas en staan bekend als het belangrijkste ingrediënt van antibiotica op basis van penicilline.
Zet de broodtrommel op een koele plek, ver van verwarmingselementen die de groei van schimmels zouden kunnen bevorderen. Hou het brood droog. Raak het brood niet aan met natte handen en doe de zak niet dicht als je ziet dat er vocht in zit.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Verschillende soorten bodemschimmels kunnen gifstoffen aanmaken. Schimmels van de soort Fusarium produceren voornamelijk gifstoffen tijdens de groei van het gewas. Tijdens de opslag van geoogste gewassen zijn Aspergillus-schimmels en Penicillium-schimmels de oorzaak van het ontstaan van gifstoffen.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Uit een spore kan schimmel groeien. Deze sporen zweven bijvoorbeeld in de lucht. Maar in huisstof zitten veel meer sporen dan in de lucht, daarom groeit er meer schimmel op de boterham die in het huisstof heeft gelegen.
Buiten de vriezer blijft een brood zo'n dag of drie écht lekker. Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger. Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje.
Eenmaal in het lichaam kunnen de schimmels een infectie veroorzaken aan de organen, zoals in de hersenen, longen, nieren en lever. Een dergelijke schimmelinfectie kan levensbedreigend zijn.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).