Wie asociaal is, is hardvochtig, veroordelend over anderen, onbeschaafd, onfatsoenlijk, niet aangepast aan de normen van de maatschappij, moeilijk opvoedbaar, lomp, bruut, grof.
Denk bijvoorbeeld aan hooligans die in de binnenstad gaan rellen na een sportwedstrijd. Asociaal gedrag kan ook gaan over niet-sociaal, egoïstisch gedrag, bijvoorbeeld wanneer je bij je handelen en spreken bewust en actief geen rekening met de ander. Je gedrag gaat dan intentioneel over de grenzen van de ander.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Je schrijft asociaal. De regel is heel eenvoudig. Als een bijvoeglijke naamwoord wordt voorafgegaan door het voorvoegsel a- (of an-) gebruik je geen koppelteken.
Asocialiteit verwijst naar het gebrek aan motivatie om deel te nemen aan sociale interactie, of een voorkeur voor eenzame activiteiten .
Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis overtreden vaak de wet en worden criminelen . Ze kunnen liegen, zich gewelddadig of impulsief gedragen en problemen hebben met drugs- en alcoholgebruik. Ze hebben moeite met het consequent nakomen van verantwoordelijkheden op het gebied van gezin, werk of school.
Asociaal gedrag kan bewust optreden, zoals in geval van vandalisme, maar ook onbewust door onwetendheid of onverschilligheid. Ook een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan bijdragen aan asociaal gedrag. Mensen met asociaal gedrag proberen vaak ook sociaal contact met andere mensen te vermijden.
Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben veel moeite met stabiliteit in hun denken, voelen en gedrag. Hierdoor zijn ze vaak erg impulsief, prikkelbaar of agressief en op zoek naar een snelle behoeftebevrediging. Ook hebben ze een beperkt ontwikkeld geweten.
Als je een antisociale-persoonlijkheidsstoornis hebt, vind je het moeilijk om rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen. Je begrijpt niet zo goed hoe anderen zich voelen. Je voelt je bijvoorbeeld niet schuldig als je iemand pijn doet. Ook vind je het lastig om regels en normen op te volgen.
Sociabel, sociable...
De valkuil is dat je té sociaal bent en geen grenzen aan kunt geven. Mensen met goede sociale vaardigheden kunnen het moeilijk vinden om nee te zeggen en van zichzelf te laten horen.
Wat is een antisociale persoonlijkheidsstoornis? Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) vertoont asociaal gedrag. Het inlevingsvermogen in en het respect voor andere mensen is zeer beperkt. Hierdoor komt iemand met ASP onverschillig, onbetrouwbaar, impulsief of agressief over.
Het tegenovergestelde van aseksueel/romantisch is alloseksueel of alloromantisch. Alloseksueel/romantisch wil zeggen dat je seksuele/romantische aantrekking tot andere personen ervaart. Dit omvat dus de seksuele en romantische oriëntaties zoals homo, lesbisch, panseksueel/romantisch, biseksueel/romantisch,...
Tokkie is in de Nederlandse taal ingeburgerd als synoniem voor aso sinds de televisieserie over de familie Tokkie. In de Van Dale staat "tokkie" omschreven als een "asociale persoon, met name niemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt".
Sociaal gedrag is willen voldoen aan de wensen en verwachtingen van de ander. In feite is het proberen te voorzien in behoeften van de ander.
Mensen met een antisociale of narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben gemeen dat ze hard, spraakzaam en oppervlakkig zijn, anderen uitbuiten en empathie ontberen. Een narcist is echter niet even impulsief, agressief en bedrieglijk. Bovendien hebben narcisten behoefte aan bewondering en jaloezie van anderen.
Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, vertoon je sterke stemmingswisselingen en voel je je erg instabiel. Je kunt opeens heel kwaad zijn en het andere moment weer heel vrolijk of somber. Je kunt impulsief reageren. Iemand met borderline is ontzettend bang om in de steek gelaten te worden.
Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door de omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of seksueel misbruik. Gedragsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en bij volwassenen.
We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.
Sociale fobie is de meest voorkomende angststoornis, en vierde in de rij van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen. Er zal worden ingegaan op het klachtenpatroon, het ontstaan, de oorzaken, de gevolgen en de behandeling van sociale fobie.
Leer te vertrouwen
Leer woorden en daden voor hun nominale waarde te nemen, in plaats van te zoeken naar onderliggende motieven, en onthoud dat vertrouwen twee kanten op werkt. Terwijl u anderen leert geloven en accepteren, moet u hen reden geven om u in ruil daarvoor te vertrouwen.
Voor een uitgebreidere definitie google je eenvoudigweg op ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’. Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis zijn meestal geen eenlingen, omdat ze andere mensen proberen te manipuleren om te krijgen wat ze willen.