Om blauwe ogen nog blauwer te laten lijken, kun je met veel kleuren aan de slag. Deze tinten laten blauwe ogen goed uitkomen: oranje, bruin, goud, roest, koper, lila, paars en blauw.
Neen! In Iriscopie bestaan er maar 2 natuurlijke oogkleuren: blauw (lymfatische constitutie) en echt bruin (hematogene constitutie). De ogen die als honing bekend staan zijn de “gemengde oogkleur” of biliaire constitutie. Biliaire ogen kunnen ook bruin zijn, donkerbruin, groen of oranje.
Naast bronskleurige oogschaduw, zijn ook koperkleuren een perfecte match voor blauwe ogen. Breng bijvoorbeeld een koperkleurige oogschaduw aan in de bovenste hoeken van je oogleden of gebruik hem als een eyeliner, net boven je wimperrand.
In principe staat de oogkleur na drie jaar vast, maar ondanks dat kunnen er toch kleine veranderingen ontstaan. Zo kan de oogkleur veranderen door bijvoorbeeld contact met de zon. Bruine ogen worden daarmee donkerder, in groene ogen ontstaan vaak bruine vlekjes en in blauwe ogen wordt vaak een bruine ring ontdekt.
Na het derde levensjaar staat de oogkleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel frequent voor, namelijk door contact met zonlicht, net als de huid. Praktisch alle ogen die niet permanent bruin zijn worden bruiner door zonlicht. Zo kan iemand met groene ogen in de zomer veel bruine vlekken ontdekken.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Kleur ogen van een baby
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Blauwe ogen: extravert & energiek
De mensen met blauwe ogen hebben dus altijd bepaalde overeenkomsten omdat ze een stukje DNA hebben wat overeenkomt. Doordat de ogen minder pigment bevatten, kunnen ze ook minder goed tegen licht.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Blauwe ogen accentueren
Blauwe koele ogen kun je intenser laten lijken door het dragen van groenblauw en blauw. Wanneer je blauwe ogen hebt dan is oranje de complementaire kleur die tegenover blauw op de kleurencirkel ligt.
Blauwe ogen: De kleuren nude, lichtbruin en reebruin staan goed bij blauwe ogen. Zorg dat de oogschaduwkleur die je kiest een oranje ondertoon heeft. Brons kleuren en lichtere tinten bruin zijn zeer geschikt. Voor een natuurlijke look kun je een nude kleur kiezen.
Oogkleur zelf lichter maken
In principe is het onmogelijk om je eigen oogkleur een lichtere teint te geven. Je kunt je ogen niet verven zoals je dat wel met hoofdhaar kunt doen. Sterker nog, als je ogen gaat verven of bleken wordt je waarschijnlijk blind.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Groene en hazel ogen zitten hier tussenin. Hazel ogen hebben van allerlei tinten in zich, waardoor ze niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn. Volgens wetenschappers is hazel een mix van bruin en groen of een mix van blauw en groen, afhankelijk van het licht (White en Rabago-Smith, 2011).
Een blauw oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap tegen je neus of oog met een stomp voorwerp. Denk hierbij aan ongevallen tijdens het klussen of sporten en aan vechtpartijen. Ook ernstigere ongevallen, bijvoorbeeld in het verkeer, kunnen de oorzaak zijn van een blauw oog. Het letsel is dan vaak uitgebreider.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
Een handig trucje om te bepalen of je amandelvormige ogen hebt is door een potlood horizontaal in het midden voor je ogen te houden. Wanneer de buitenste ooghoeken boven het midden uitsteken en de binnenste ooghoeken onder het midden uitsteken heb je amandelvormige ogen.
De oogkleur van een kind kan tot ongeveer het zesde jaar nog veranderen. Tot die tijd is het dus nog even wachten op de definitieve oogkleur van je kindje. Baby's van ouders met een getinte huid hebben meestal al te veel kleurstof voor blauwe ogen. Hun ogen zijn daarom vaak lichtbruin of lichtgrijs bij de geboorte.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Je oogkleur vertelt dus heel veel over je persoonlijkheid en je karakter! Oogkleuren zijn dan ook heel bijzonder en maken een persoon uniek. Echter kunnen de karaktertrekken bij een persoon erg verschillen. Het is dan ook niet zo dat mensen met bruine ogen nooit verslaafd kunnen raken aan alcohol.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
's Nachts beter zicht
En dan nu een leuke: als je blauwe ogen hebt, kun je in het donker beter zien dan iemand met donkere ogen. De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben.
Bruin is de meest voorkomende oogkleur in de wereld. In Nederland hebben de meeste mensen blauwe ogen.