De behoefte aan autonomie, competentie en verbondenheid is universeel en van toepassing op alle jongeren. Deze drie punten zijn je referentiekader, met als startpunt competentie (ontwikkeling). De vervulling van deze basisbehoeften leidt ertoe dat jongeren intrinsiek gemotiveerd raken om hun potentieel waar te maken.
Jongeren tussen de 16 en 27 jaar hebben soms extra steun nodig om zelfstandig te worden. Het gaat om steun waardoor ze een stevige basis hebben en lekker in hun vel zitten. Daarbij wordt gekeken naar de verbinding tussen leren, werken, relaties opbouwen, omgaan met instanties, gezond leven en zelfstandig wonen.
Voor kinderen en jongeren is er de jeugdwet. In deze wet is bijna alle zorg en ondersteuning geregeld voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Soms is voor jeugd ook zorg vanuit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of de Wmo aan de orde.
Jeugdhulp is hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Uw gemeente is verantwoordelijk voor deze hulp. Dit is geregeld in de Jeugdwet.
Jeugdhulpplicht gemeenten
Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.
Jeugdhulp is de verzamelterm voor alle vormen van hulp die een kind kan krijgen op basis van de Jeugdwet. Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen.
Het is ook de verzamelnaam voor alle personen die jeugdig zijn en wordt ook wel in het adjectief jeugdig gebruikt voor hen die zich jong gedragen of jong lijken. Leeftijdsgrenzen zijn veranderlijk. De biologische rijping markeert het einde van de kindertijd. Tegenwoordig is dat gemiddeld op ongeveer 12-jarige leeftijd.
Sinds de decentralisatie van alle zorg voor jeugd naar gemeen- ten hanteert het CBS het begrip jeugdzorg als verzamel naam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugd reclassering.
Voor wie is jeugdzorg? De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat hierbij om jongeren tot 18 jaar.
Wat doen wij? Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is de plek waar ouders, aanstaande ouders en jongeren (tot 23 jaar) terecht kunnen met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Ook professionals zijn van harte welkom in het CJG.
U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.
De Jeugdhulpverleners houden zich bezig met het analyseren, planmatig en doelgericht begeleiden en regisseren van de jeugdigen en hun cliëntsysteem. De werkzaamheden betreffen ernstige en/of complexe opvoedingssituaties, waaronder die van multiprobleemgezinnen.
Gezondheid: gezond eten, voldoende bewegen, toegang tot alle zorg. Mijn lijf en seksualiteit: meer en betere info over seks, jouw lichaam en relaties. Veilige omgeving: tegen geweld, intimidatie en criminaliteit in onze samenleving. Inspraak en participatie: mee mogen beslissen over wat jongeren belangrijk vinden.
De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening. Het nieuwe woonplaatsbeginsel maakt een einde aan de onduidelijkheid die er nu soms toe leidt dat jongeren lang op zorg moeten wachten.
Niveau C begint op 2.403 euro bruto, niveau B (met meer zelfstandigheid) op 2.604 euro en niveau A (met verregaande bevoegdheden) op 2.833 euro. Maar meestal kom je gelijk al iets hoger in de schaal terecht. Het gemiddelde brutosalaris voor een jeugdzorgwerker is volgens Van der Aar 3.295 euro per maand.
Geschiedenis IJZ
In 1994 werd de toenmalige Inspectie Jeugdhulpverlening tot Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming (IJHV/ JB) omgevormd. Het toezicht op de kwaliteit van de vrijwillige als de justitiële jeugdhulpverlening en jeugdbescherming was de taak van de IJHV/JB.
Jeugdigen van 16 en 17 jaar
De jeugdige werknemer mag tot 23.00 uur werken. Jeugdigen van 16 en 17 jaar mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week. In elke periode van 4 achtereenvolgende weken mogen zij niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken.
Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.