Glas zou het beste alternatief zijn voor wegwerpflesjes, als het maar niet zo breekbaar was. Glas is gemaakt van natuurlijke producten, is makkelijk schoon te maken, en er zitten geen vreemde luchtjes aan glas. Plastic flessen zijn een prima alternatief voor wegwerpflesjes mits je een BPA-vrije fles hebt gekozen.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Ook flessen hebben een beperkte levensduur en je moet er de beschadigden en vervuilden uit sorteren. Allemaal veel te ingewikkeld en dus duur. Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel.
Voordelen van glazen flessen:
veilig, er kunnen geen chemische stoffen in je baby's melkje komen. stevig. onderhoudsvriendelijk (ze mogen in de microgolf en in de vaatwasser)duurzaam.
Dit is waarom roestvrij staal de ideale keuze is voor je nieuwe waterfles. Niet-giftig: roestvrij staal is een niet-giftig materiaal dat geen schadelijke chemicaliën zoals BPA, phtalaten of lood bevat. Dit maakt het een veilige keuze voor het bewaren en drinken van uw dranken.
Dit is waarom roestvrij staal de ideale keuze is voor je nieuwe waterfles. Niet-giftig: roestvrij staal is een niet-giftig materiaal dat geen schadelijke chemicaliën zoals BPA, phtalaten of lood bevat. Dit maakt het een veilige keuze voor het bewaren en drinken van uw dranken.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Voor de voedingsstoffen hoef je je baby nog geen pap te geven voordat hij 6 maanden is. Een moeder die borstvoeding geeft, voegt ook geen granen toe aan haar melk en haar baby groeit ook prima! Babypap is verkrijgbaar in verschillende varianten.
Plaats geen koude glazen fles in heet water om schade te voorkomen. Breng het water aan de kook.Kook gedurende 5 minuten. Zorg ervoor dat de onderdelen de zijkant van de pan niet raken.
PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij. Lees hier het persbericht van de universiteit.
Waarom mogen drinkglazen niet in de glasbak? Drinkglazen mogen niet in de glasbak omdat het glas van drinkglazen een andere samenstelling heeft dan verpakkingsglas.
Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat plastic melkflessen veel microplastics vrijgeven bij het verwarmen. Ook moderne flesjes. En dat is slecht nieuws: babyflessen worden veel en vaak opgewarmd, gereinigd en soms gesteriliseerd. Daarom raden wij alternatieven aan en verkoopt Blabloom geen plastic babyflessen.
Glas is geschikt om levensmiddelen te verpakken met een lange houdbaarheid; van enkele weken tot een aantal jaar. Het nadeel van glas is het gewicht dat nodig is om een bepaalde sterkte te bereiken en daarmee breuk te voorkomen. Zand is de basisgrondstof voor de productie van alle soorten glas.
Glas verliest zijn kwaliteit over de jaren. De kwaliteit van blik blijft beter goed en is daardoor beter te recyclen. Blik is een duurzamere oplossing tijdens transport. Blikjes zijn, naast minder zwaar, ook makkelijker te stapelen.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen.
Liever niet elke dag rijstebloempap
Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten. Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Als je jouw baby pap op basis van rijstebloem wilt geven, doe dit dan liever niet elke dag.
Gezonde keuzes zijn speltpap van volkoren speltmeel, pap van boekweitvlokken, pap van quinoa(vlokken), teff, rogge of gierst. In de natuurvoedingswinkel zijn verrassend veel granen te koop. Let er wel op dat je de volkoren varianten kiest.
Vóór een eerste gebruik steriliseer je steeds alle flessen, spenen en toebehoren. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig om flessen en toebehoren nog te steriliseren.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Tussen vier en zes maanden kun je je kind laten kennismaken met andere voeding, zoals groentehapjes, gepureerd fruit en rond de zes maanden ook met een stukje brood.
Rijstebloem is het meest geschikt als eerste pap voor je kindje. Deze bevat weinig vezels en is daardoor licht verteerbaar. Als je baby hieraan gewend is, kan je langzaam andere granen introduceren.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
In de vaatwasser
Je vaatwasser kan jouw bidon prima schoonhouden. Belangrijk daarbij wel is dat je niet te warm wast (maximaal 50 graden) en dat je jouw bidon na de was- en spoelbeurt nog even kort omspoelt.
Een waterflesje dat continu opnieuw gebruikt wordt, kan wel miljoenen bacteriën bevatten als het niet goed schoongemaakt wordt. Vooral op uittrekdoppen zitten er veel, omdat die lastig schoon te spoelen zijn. Gelukkig kunnen deze bacteriën meestal geen kwaad.