Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'. Je kunt ook een keurmerk tegenkomen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen.
We spreken van duurzame kleding als bij de productie van de gebruikte grondstoffen milieuverontreiniging tot het minimum is beperkt. Bovendien mogen chemische bestrijdingsmiddelen die het milieu belasten niet worden gebruikt.
Denk aan katoen en wol, verkrijgbaar door katoenplanten te verbouwen of schapen te scheren. Of synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, die gemaakt worden van aardolie.
Dure, premiummodemerken zijn niet duurzamer dan goedkopere kleding. Dat blijkt uit het laatste duurzaamheidsonderzoek van Rank a Brand. De scores van premiummerken op het gebied van duurzaamheid lopen zelfs achter en ook deze kleding wordt in zogenaamde risicogebieden als Bangladesh en Indonesië gemaakt.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Een verbod op dwangarbeid en kinderarbeid
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2022 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
En 53% van onze totale collectie bestaat uit duurzamere materialen. Resale kan nu worden gekocht in 6 Nederlandse en 2 Belgische winkels. In 2022 hebben we in totaal 33.673 tweedehands kledingstukken verkocht. Zeeman behaalde in 2023 een score van 54% in de Fashion Transparency Index.
Grootste kledingmerk binnen Inditex
De productie zal met gerecycleerd polyester gebeuren, het katoen en het linnen zullen 100 procent duurzaam zijn. Inditex begint met Zara en daarna volgen wellicht de vele andere merken die onder de holding vallen. Tegen 2023 moet ook alle viscose 100 procent duurzaam zijn.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht. Het is niet voor niks dat je de stof vaak in vitrages ziet.
Wat zijn natuurlijke stoffen? Natuurlijke vezels komen van planten, wol of draad uit de natuur. De bekendste voorbeelden zijn katoen, wol, bamboe, zijde en linnen. Elke natuurlijke stof heeft zijn eigen maakproces.
In totaal zijn gerecyclede materialen echter maar goed voor 0,2 procent van het totale materiaalgebruik van H&M. Bovendien stelt het bedrijf geen eisen aan de fabrieken die de duurzame collecties produceren. H&M laat wel weten dat het zo efficiënt mogelijk met energie omgaat.
We zetten ons in om de hoeveelheid afval vanuit de modebranche te verminderen in al onze bedrijfstakken. Denk hierbij aan de grondstoffen die we inkopen, de kartonnen dozen waarin we onze producten vervoeren en de niet-verkochte kleding in onze winkels. We proberen zoveel mogelijk te recycleren.
Het Sustainable Cotton Programme van Primark geeft ons daarom greenwashing vibes! Het is ongeoorloofd dat de modegigant de term 'duurzaam' gebruikt. Terwijl kleine duurzame merken al jaren op écht traceerbare biokatoen inzetten die met 0% chemicaliën en slechts een derde van het blauw-waterverbruik geproduceerd wordt.
Wij geloven in een duurzame samenwerking.
Met sommige gespecialiseerde leveranciers werken we al meer dan 30 jaar samen. Zonder tussenpersonen. Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen.
HEMA gebruikt voor haar producten dons dat voldoet aan de Responsible Down Standard (RDS) of Global Recycled Standard (GRS). Daarmee wordt dierenwelzijn gewaarborgd en garanderen we dat er geen levende pluk of gedwongen voeding is toegestaan.
TWINTIG JAAR GELEDEN BEGONNEN WE ONS IN TE ZETTEN VOOR DUURZAAMHEID DOOR HET GLOBAL COMPACT VAN DE UNITED NATIONS TE TEKENEN. SINDSDIEN HEBBEN WE PROJECTEN ONTWIKKELD MET EEN HOLISTISCHE BENADERING DIE GERICHT ZIJN OP DE BESCHERMING VAN MENS EN PLANEET.
Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
Wij dulden geen kinderarbeid en zullen ervoor zorgen dat kinderen jonger dan 16 jaar niet in dienst worden genomen, met uitzondering van kinderen die een beroepsopleiding volgen.
Is er in de fabrieken die Primark-producten maken sprake van kinderarbeid? Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren. Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Katoen biedt natuurlijk comfort, ademend vermogen en hypoallergene eigenschappen, waardoor het perfect is voor dagelijks gebruik en een gevoelige huid. Polyester biedt duurzaamheid, bescherming tegen de zon, onderhoudsgemak en veelzijdigheid voor verschillende kledingstijlen en activiteiten.