Gin is ideaal om te drinken als aperitief evenals digestief omdat het een alcoholisch extract is van heel wat plantendelen die stuk voor stuk een positieve uitwerking hebben op de spijsvertering. De naam 'gin' evenals 'jenever' is afgeleid van de jeneverbes ( 'juniper' in het Engels).
Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet. Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa.
Een digestief is een drankje met een hoog alcoholpercentage dat na de maaltijd wordt gedronken. Dit kunnen zowel likeuren als gedistilleerde dranken zijn, maar ook port of hele zoete wijn.
Een aperitief (in het Italiaans aperitivo, van aprire = openen) is een (meestal alcoholische) drank die men nuttigt voor het eten. Dit kan bijvoorbeeld een sherry of een martini zijn, maar ook een cocktail wordt regelmatig gebruikt. Ook een (al dan niet verdunde) anijslikeur kan worden geserveerd als aperitief.
Hoe drink je een digestief? Digestieven kun je bij de koffie drinken of puur ná de koffie. Dit laatste noemen de Fransen een pousse-café. Je drinkt ze waar mogelijk niet aan tafel.
Een digestief, noemen ze dat. Niet alleen is het een extra gelegenheid om een drankje te drinken: een digestief zou ook nog eens je spijsvertering bevorderen. En een digestief is ook een goed alternatief voor een dessert. Je kunt zo'n digestief naast je kopje koffie drinken, of gewoon daarna.
Ouzo wordt vaak een aperitief genoemd, maar de Grieken drinken het niet zozeer voor het eten, maar eerder tijdens speciale sessies. In de late middag of vroege avond komt de fles ouzo op tafel, samen met wat mezedes oftewel borrelhapjes. Je drinkt ouzo koud, over een of twee ijsklontjes geschonken.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.
Grappa is een Italiaans gedistilleerde alcoholische drank. Grappa wordt vaak gebruikt als digestief. Het bevordert de vertering van maaltijden.
Limoncello is een Italiaans likeur gemaakt van citroen, veel suiker, water en bijna pure alcohol. De drank bevat na het maken ongeveer 30-35% alcohol en is een sterke drank dus.
Naast bier en wijn mag een basisvoorraad met sterke dranken en likeuren zeker niet ontbreken in je keuken.
Voor een standaardrecept combineer je ongeveer 30 ml van je favoriete gin met 25 ml limoncello. Giet ze direct in het mengglas met de kruiden (als je die gebruikt). Voeg dan 10 ml verse citroensap toe om de drank een beetje zuurder te maken, zoals citroenlimonade.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Het beste kun je limoncello puur drinken. Naar onze smaak dan, en die verschillen zo nu dan.
Op het moment dat de producent van een alcoholishe drank met anijssmaak van de drank proefde zei hij: "Uso Massalia". Hiermee bedoelde hij dat de drank zo goed was, van de allerbeste kwaliteit, dat hij voor gebruik in Marseille bestemd had kunnen zijn. En zo werd deze drank Uso - Ouzo genoemd.
Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf.
Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water. Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Water drinken. Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.