Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Rijpe fruitsoorten stoten namelijk het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat de onrijpe banaan sneller zal rijpen, vaak al in 1 nacht. Je kunt de onrijpe banaan ook alleen in een papieren zak doen, dan zal de banaan in 1 à 2 dagen rijpen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
"Bij hogere temperaturen gaat de rijping en veroudering sneller. Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren." Buiten de koelkast zijn bananen drie tot zeven dagen goed te houden, aldus Lutgerink.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Gebakken banaan: Je kunt overrijpe bananen in de schil bakken, in de zomer lekker met wat aluminiumfolie in de kooltjes van de barbecue. Maar als je voor een luxueuzere variant gaat, kun je ze ook met honing en kaneel in de koekenpan maken. Misschien net wat minder gezond, maar wel heel lekker!
De oven is je beste vriend. Plaats je groene bananen op een bakplaat of in een ovenschaal op 150 graden, ongeveer een uur lang. Blijf de bananen wel in de gaten houden. Na een uur laat je de bananen afkoelen in de koelkast et voilà: rijpe bananen.
Als je 'm met schil erin legt kan het gebeuren dat de punt van de steel in de fik vliegt zodra de banaan heet is geworden. Leg je 'm geschild erin, dan wordt de banaan heet en slap.
Schil je bananen voordat je ze in de magnetron doet, anders kunnen ze barsten. Leg een geschilde banaan ongeveer 30 seconden op de magnetronbestendige plaat, op de hoogste stand – als je hem eruit haalt, moet hij sissen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Bananen en ander fruit
Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.
Op de fruitschaal kan dit tussen de 3 en 7 dagen. Als je deze tijd uit wil rekken, kan je de bovenkant van de banaan/trots bananen inpakken met vershoudfolie.
Hele bananen invriezen
Het voordeel is dat de bananen in de vriezer niet verder rijpen en zo blijf je dus niet zitten met bruine bananen. Pel de bananen eerst. Want als ze bevroren zijn krijg je de schil er natuurlijk niet meer af.
Veel fruit kun je invriezen, maar er zijn enkele fruitsoorten waarbij invriezen niet heel geschikt is. Dit heeft onder andere te maken met het vochtgehalte in het fruit. Enkele soorten fruit die niet zo eenvoudig in zijn te vriezen, zijn: granaatappel, sinaasappels, mandarijnen en passievrucht.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje. Volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen: 6 opscheplepels pasta of rijst of aardappelen voor een jongen, 4-5 voor een meisje.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Vruchten kunnen barsten door een osmoseproces en/of door te hoge worteldruk. De concentratie van o.a. suikers in de vrucht is groter dan in het water op de schil, waardoor het water in de vrucht dringt. Indien de druk op de schil van binnenuit te groot wordt, dan scheurt de schil.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.