De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Afkicken van een drugsverslaving
Voordat je kan herstellen, moet je stoppen met het gebruiken van drugs. Als je lang tijd drugs hebt gebruikt en/of veel hebt gebruikt, is het belangrijk om een medicus te laten beoordelen of je zomaar kunt stoppen. Doe je dit niet, dan kan je een ernstige gezondheidsrisico lopen.
Na intensief gebruik kunnen de ontwenningsverschijnselen, naast het verlangen om terug te gebruiken, erg belastend zijn. Ontwenningsverschijnselen zijn: ernstige somberheid, 'paranoia', uitputtingsgevoelens, gespannenheid en opgejaagdheid, gebrek aan eetlust en slapeloosheid die enkele dagen tot weken aanhouden.
Zweten; problemen met inslapen; nachtmerries, rillen; hoofdpijn; prikkelbaarheid; onrust; angst. Somberheid; nergens meer plezier in hebben; eetstoornissen (eetlust neemt sterk toe of verdwijnt); slaapstoornissen (niet slapen of juist heel veel slapen).
Met alcohol kan het in sommige gevallen (na hevig gebruik) gevaarlijk zijn voor de gezondheid om zelfstandig, of in 1 keer, te stoppen met drinken. Er kan bijvoorbeeld een delirium optreden, je kunt last krijgen van epileptische aanvallen en je kunt enorm ziek worden.
De afkickverschijnselen zijn zo heftig dat je grote risico's loopt. Je lijf krijgt een enorme opdonder als het ineens niet meer zijn dagelijkse dosis binnenkrijgt. En ook geestelijk is het afkicken zwaar: je kunt bijvoorbeeld somber, angstig of onzeker worden, of soms zelfs psychotisch worden.
Het antwoord op de vraag 'hoelang duurt ontgiften van alcohol' is gemiddeld twee weken. Vooral de eerste drie dagen kunnen behoorlijk zwaar zijn en heb je het meeste last van de ontwenningsverschijnselen. Daarna nemen ze af en zijn de meeste van onze cliënten na twee weken weer helemaal clean.
Verslavingszorg helpt niet, mensen vallen toch weer terug
Dat 50 tot 70 procent van de cliënten die binnen een jaar na behandeling in de verslavingszorg terugvalt in gebruik, zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Mensen kunnen zelf proberen om te stoppen.Het is belangrijk dat ze dan goede afspraken met zichzelf maken. Iemand kan ook om hulp van een vriend of vriendin vragen. Wanneer dit niet werkt, dan is het goed wanneer iemand zoekt naar andere hulp.
Realiseer je dat stimulerende middelen nog lang kunnen doorwerken. Speed is na 5 tot 8 uur uit je lichaam, maar voordat je in slaap valt kan het nog veel langer duren. Hoe vaker je bijneemt hoe langer het duurt voordat je kunt slapen. Houd hier rekening mee!
Als je drugs hebt gebruikt heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Je kunt je de dagen erna erg beroerd voelen. Als je drugs gebruikt, geeft je lichaam geluksstoffen af waardoor je je prettig voelt en plezier ervaart.
"Mensen maken soms bewust de keuze om terug te vallen", vertelt Saleh, wijzend op het feit dat sommige mensen met een verslaving soms toch weer aan hun 'drug' beginnen, met het idee dat ze meer controle hebben. "Ze overschatten zichzelf en onderschatten de kracht van de ziekte."
Je hersenen helemaal herprogrammeren duurt wat langer: er zijn zoveel herinneringen en associaties ingesleten, die moeten ook weer 'uitslijten'. In het begin zal je veel zucht en trek ervaren, omdat je middenhersenen je willen aansporen om weer te gebruiken. Maar die golven van trek gaan ook altijd weer voorbij.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
En niemand kan gedwongen een verslaving beëindigen. Iemand kan wel onder dwang met het gebruik stoppen. Maar voor het stoppen van de verslaving is de eigen wil noodzakelijk. Pas als iemand dat zelf wil, kan iemand op zoek gaan naar de bron van de onbalans.
Kenmerken van verslaving
Alcohol of drugs gebruiken om vrolijk te worden of om te ontspannen. Steeds meer, vaker en sneller drinken of drugs gebruiken. Stiekem gebruiken en signalen als het camoufleren van de alcoholgeur. Beloftes om te stoppen of te minderen niet nakomen.
Wat voel je als je drugs gebruikt? Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen, waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.
Vooral bij het gebruik van downers zoals alcohol, GHB en benzodiazepinen is het erg belangrijk om niet cold turkey te stoppen. Het afkicken van deze drugs moet onder medisch toezicht gebeuren.
“Cold turkey” houdt in dat u in één keer stopt, zonder geleidelijk af te bouwen. Gemotiveerd zijn is dus van groot belang bij deze stopmethode. Als u “cold turkey” stopt, is de kans groot dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen, omdat uw lichaam ineens geen nicotine meer binnenkrijgt.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).