Lekker om bij de tapas te drinken is Spaans bier, vermout, sangria, witte en rode wijn, maar ook de speciale Spaanse wijnen zijn een goede keuze, zoals de Spaanse droge sherry en manzanillas. Een glas lekkere cava is ook zeker een aanrader om te drinken bij een lekkere tapas.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Wanneer je de meerderheid vraagt naar de typische Spaanse specialiteiten, krijg je al snel als antwoord: tapas, chorizo, cerveza's en heerlijke sangria.
Voor alcoholhoudende dranken zijn Spanjaarden ook goedkoper uit, de prijs daarvoor is 10 procent lager dan de gemiddelde prijs in Europa. Ook de horeca in Spanje is een stuk goedkoper dan in andere EU-lidstaten, namelijk 11 procent.
Cola zero eigen merk €0,51. 6 liter water €0,63. Kauwgom eigen merk €0,85.
De gemiddelde prijs van een biertje in Spanje is €1,87.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Veel winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta van 14:00 tot 17:00 uur gesloten. Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00 tot 20:00 uur. Heeft jouw vakantieadresje een receptie? Dan kan het zomaar zijn dat deze tijdens de middaguren gesloten is.
De nummer 1 kon uiteraard niet missen: paella. Als we het over typisch Spaans eten hebben, dan is dit gerecht waarschijnlijk het meest bekend. Het is een rijststoofpot die vaak wordt geserveerd met gamba's, maar ook met kip, konijnenvlees of zelfs slakken.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Radler is een combinatie van bier en frisdrank die in 1922 is uitgevonden.
Een andere variant is de cocktail van pils met bijvoorbeeld 7Up of Sprite, dit wordt een "Kivela", of een "Sneeuwwitje" genoemd, een pintje met bruisend water in (om niet te snel dronken te worden), noemt men een "Spavela" of een "Waterzakje". In Nederland wordt bier met grenadine ook wel smos genoemd.
Na dit lekkere feestmaal gaan de Spanjaarden met gevulde buiken de laatste uren van de werkdag tegemoet. In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Wanneer u besluit om in Spanje te gaan wonen, zal u ontdekken dat het 41% goedkoper is om daar te wonen in vergelijking met het Verenigd Koningrijk. Het is ook 44% goedkoper dan New York City, 35% goedkoper dan Los Angeles en zelfs 8% goedkoper dan Brussel.
Het is goed om te bedenken dat de kosten van levensonderhoud in Spanje een stuk lager zijn dan in Nederland en Belgie. De prijs van de wekelijkse boodschappen, maaltijd in een restaurant voor twee of een dagje uit is in onder de zon een stuk goedkoper dan thuis!
Voedingsmiddelen zijn in Spanje zelfs goedkoper dan in Nederland. Eten in restaurants in Spanje is niet duur, vaak kan het voor zo een tien euro, exclusief drinken en drank. De prijzen voor een lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, liggen in 2017 aan de Costa Blanca tussen de acht en twaalf euro.