Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte, was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum.
Rembrandt schilderde in 1642 zijn Nachtwacht waar hij het astronomische bedrag van 1600 gulden voor kreeg.
Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die toen de opdracht aan Rembrandt gaf, was een stedelijke instelling. De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen van het Rijksmuseum.
De waarde van het originele schilderij kan niet in geld uitgedrukt worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest, maar mocht het ooit op de markt komen zou de Nachtwacht het eerste schilderij uit de geschiedenis kunnen zijn die de €1.000.000.000 passeert.
We weten niet hoe lang Rembrandt deed over het werk
Rembrandt moet vóór december 1640 de opdracht hebben gekregen. Dan overlijdt een van de afgebeelde schutters. In 1642 was het werk klaar. Hij heeft er dus minimaal een jaar over gedaan, maar waarschijnlijk langer.
De Nachtwacht werd drie keer aangevallen door vandalen: op 13 januari 1911 sneed een man door het doek met een schoenmakersmes, op 14 september 1975 maakte iemand met een broodmes grote zigzagsneden en op 6 april 1990 sproeide een man zoutzuur op het schilderij met een plantenspuit.
De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, beter bekend als De Nachtwacht, ook Nachtwacht (Frans: La Ronde de nuit; Engels: Night Watch), is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), dat in 1642 gereed ...
1. “
Voor het recordbedrag van 450,3 miljoen US dollar is “Salvator Mundi” verkocht aan Mohammed bin Salman als duurste schilderij ter wereld in 2017 en is daarmee in particuliere handen. Het werk van Leonardo da Vinci toont Jezus Christus als de Redder van de wereld.
In het Rijksmuseum vind je topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters. En voor een aantal van deze Rembrandt Schilderijen geldt dat je ze nu ook gewoon kunt kopen bij Sweet Living Shop!
Mona Lisa waarde 2023
100 miljoen dollar. De tournee was een groot succes en miljoenen mensen bezochten de musea om de Mona Lisa te kunnen bewonderen. Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
Het beroep nachtwacht was slecht betaald en schonk weinig aanzien. Vaak was de nachtwacht ook dorpsomroeper. In deze functie moest hij besluiten van het lands- en het lokale bestuur omroepen. Daarna werden de burgers geacht de verordeningen, maatregelen en dergelijke te kennen.
De Nachtwacht woont in Schemermeer, een lieflijk dorp waar de tijd een beetje stil lijkt te staan. Een stripadaptatie van de succesvolle Ketnet-reeks!
De ergste aanval op het schilderij gebeurt namelijk niet in oorlog, maar in vredestijd. De tweede en heftigste beschadiging van de Nachtwacht vindt plaats in 1975. Een verwarde man steekt met een mes in op het doek en snijdt daarbij zelfs een complete reep uit het schilderij.
Op de eerste plaats: de Mona Lisa van Leonardo da Vinci
De Mona Lisa van Leonardo da vinci is het meest gewaardeerde schilderij ter wereld. Het gaat om een schilderij waarvan gezegd wordt dat het model met je meekijkt wanneer je erlangs loopt. Het is heel tekenend voor de werkstukken van Leonardo Da Vinci.
Op de Nachtwacht zijn 31 personen afgebeeld
Na de verhuizing van het schilderij van De Doelen naar het Paleis op de Dam werd ter linkerzijde een reep weggesneden, waarop drie personen waren weergegeven.
Hij doelt op het bedrag dat de overheid vandaag neertelde voor een kunstwerk: de Vaandeldrager, een schilderij van Rembrandt. 150 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de overheid ooit heeft betaald voor een enkel kunstwerk, stelt een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur).
Rembrandts De Nachtwacht is weer compleet. Vier stroken van het doek werden bijna driehonderd jaar geleden afgesneden en zijn nooit meer teruggevonden. Nu zijn de verloren delen gereconstrueerd aan de hand van een kopie uit de 17de eeuw, en weer toegevoegd aan het schuttersstuk.
Wat is er zo bijzonder aan Rembrandts Nachtwacht? Ondanks de naam toont de Nachtwacht een dagscène. Met zijn enorme talent maakte Rembrandt van Rijn tussen 1640 en 1642 een grootse, dramatische enscenering van een in wezen saai groepsportret.
Rembrandts beroemdste en grootste schilderij werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was een van de drie hoofdkwartieren van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een schuttersstuk alle figuren in actie weergaf.
Hoe komt het schilderij dan toch aan zijn naam? In de negentiende eeuw is de vernislaag van het doek vuil en daardoor donkerder geworden. Men kan niet anders concluderen dan dat het schilderij een scène moet voorstellen van schutters die de wacht houden in de nachtelijke uren. Zo krijgt het de bijnaam: 'de Nachtwacht'.
Toen Rembrandt van Rijn de Nachtwacht in 1642 voltooide, was het schilderij een stukje groter. Het kwam te hangen in een feestzaal in de Kloveniersdoelen in Amsterdam tussen zes andere zogenoemde schuttersstukken.
Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek, tussen twee deuren, werd het werk verkleind. Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden.
Hoe dan ook, het meisje in de gouden jurk spreekt velen tot de verbeelding. Zo ook Elly: 'Ik bedacht dat het meisje Anisa heet en naast haar vader staat. Als Anisa op straat Rembrandt van Rijn tegenkomt, vraagt hij haar om als eerste De Nachtwacht te komen bekijken.
De Nachtwacht, voltooid in 1642, meet 379,5 bij 453,5 centimeter en weegt 337 kilo (inclusief lijst). In 2019 kondigden het Rijksmuseum en AkzoNobel de grootste restauratie ooit aan.
'Rembrandt gebruikte lood om dat jasje zo geel te krijgen,' zegt promovendus Fréderique Broers, terwijl ze naar Van Ruytenburch op het meestwerk wijst. 'In de zeventiende eeuw gebruikten schilders lood om de pigmenten loodwit en loodtingeel te maken. Dat er lood aan de voorkant van De Nachtwacht zit, wisten we dus al.