In de auto vervoer je je kind het veiligst in een autostoeltje. Het is verplicht om kinderen kleiner dan 1.35 meter in een goedgekeurd kinderzitje te vervoeren. Peuterautostoeltjes vallen onder de gewichtsgroep 1 (van 9 tot 18 kilo), of zijn op basis van lengte (tot 105 cm). Daarna is een kinderautostoel geschikt.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Kinderen ouder dan 3 jaar en volwassenen mogen dan wel zonder gordel op de achterbank zitten. Heeft jouw auto voorin en achterin geen gordels? Dan mag je kinderen jonger dan 3 jaar niet vervoeren. Kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 135 cm mogen dan alleen maar achterin zitten.
Er zit een groot verschil tussen een autostoel en een zitverhoger. In een zitverhoger worden kinderen vastgezet met de gordel uit de auto. In een autostoeltje zitten kinderen vast in een apart gordelsysteempje in het stoeltje zelf. Daarnaast zijn zitverhogers te koop mét rugleuning en zonder rugleuning.
In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen kleiner dan 1,35 meter. Zonder kinderstoel of stoelverhoger zit je kind te laag. Je kind loopt grote risico's bij een botsing als de autogordel bijvoorbeeld over de hals in plaats van over de schouder loopt.
Een autostoel zonder rugleuning heet ook wel een zitverhoger. De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van je kind. Ook snijdt hij minder in de nek.
Wanneer je baby zwaarder is dan 13 kilo of de oortjes boven de babyautostoel uitkomen, is het tijd voor een groep 1 of peuterautostoel. In dit autostoeltje wordt het kindje in deze meeste gevallen voorwaarts in de auto vervoerd. De autostoeltjes worden bevestigd met de autogordel of Isofix.
Ons advies is om je baby zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.
Kleuters gaan zelf initiatief nemen om activiteiten te ondernemen en ontdekken. Ze bedenken samen ideeën voor spel en komen voor zichzelf op. In de klas leren ze samenwerken, opdrachten maken en zich voor iets langere tijd te concentreren. Ze leren om zich steeds beter aan afspraken en regels te houden.
Kinderen (jonger dan 18 jaar) die kleiner zijn dan 1,35m moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Kinderen vanaf 1,35 meter hebben de keuze tussen de gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem.
Aantal toegelaten passagiers in een auto
Wettelijk gezien mogen er maar zoveel personen in een auto vervoerd worden als er veilige zitplaatsen zijn, met andere woorden als er zitplaatsen met gordel zijn. Dit betreft een overtreding van de derde graad. U riskeert een geldboete van 240 euro tot 4.000 euro.
Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.
Als je kleintje niet meer in de groep 1 autostoel past, stap je over naar een groep 2/3 autostoel. Groep 2/3 autostoelen zijn geschikt voor kinderen van 15 tot 36 kg, of van ongeveer 3 jaar tot 12 jaar.
Zittingverhoger. Kinderen van 3 tot en met 6 jaar die te groot zijn voor een kinderzitje, kunnen op een zittingverhoger zitten. Als ze kleiner zijn dan 1,35 meter, is dit zelfs verplicht. Je kunt de gewone autogordel gebruiken.
Hoeveel kilogram? Meisjes van zes jaar met een lengte van ongeveer 119 cm wegen gemiddeld 21 kg, met een minimum van ongeveer 18 kg en een maximum van 26 kg. Jongens van zes jaar met een lengte van ongeveer 120 cm wegen gemiddeld 22 kg, met een minimum van 19 kg en een maximum van 26 kg.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen.
Plaats de autostoel rechts achterin de auto
Als je kleine op de achterbank zit, kan je je afvragen wat een betere plek is: links of rechts? In het midden achterin is de veiligste plek, omdat je kindje bij een botsing dan het verst verwijderd is van de klap.
De gouden regel: de leeftijd van je kind in jaren bepaalt het aantal kilometers van de wandeling. Een kind van 4 jaar kan een tocht aan van 4 kilometer. Dit is afhankelijk van zijn motivatie en je kunt er ook voor kiezen om een buggy, bolderkar of draagzak mee te nemen, als lopen niet meer gaat.