Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Tip 2 – Vitamine B3 tegen een droge huid en roodheid
Met name vitamine B3 draagt bij aan een gezonde huid door de hydratatie van de huid te verbeteren en roodheid te verminderen. Het beschermt je velletje tegen invloeden van buitenaf en versterkt de natuurlijke barrièrefunctie waardoor je minder vocht verliest.
Vitamine B2, B3 en B8 voeden de huid van binnenuit. En ook vitamine A en C leveren een bijdrage aan het gezond houden van de huid. Jodium en zink ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en koper bevordert een normale pigmentatie, dat is de kleur van je huid.
Voor een huid in topconditie zijn verschillende vitamines nodig. Zowel vitamine A, C, D, E én B zijn daarbij belangrijk. Om de talgproductie te remmen is vooral voldoende vitamine D en A belangrijk.
Vitamine B12 speelt ook een rol in de cel productie en is daarom van belang voor gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Bij een groot tekort kunnen de nagels verkleuren of broos worden en kan hyperpigmentatie of haaruitval optreden.
Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de celschade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter.
Magnesium helpt bij herstel van de pH-waarde, werkt ontsmettend en ontstekingsremmend en is bevorderlijk bij de vernieuwing van huidcellen. De huid gaat er niet alleen beter uitzien, maar ook jeuk en schilfers worden aangepakt.
Vitamine B
thiamine, biotine en foliumzuur) is het versterken van jouw huidcellen. Vitamine B helpt bij het genezen van een droge en/of geïrriteerde huid. Ook bij huid uitslag en gescheurde mondhoeken kan vitamine B jouw huid helpen herstellen.
Een droge huid heeft een tekort aan talg (vet) Een droge huid voelt overal droog aan. Je kunt last hebben van een droog gezicht zoals een droge hoofdhuid, een droge neus, maar daarnaast kun je ook last hebben van droge benen of armen. Een droge huid is gevoeliger voor voortijdige huidveroudering.
Vitamine C is een krachtig antioxidant en neutraliseert de vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken in de huid en zo leiden tot vroegtijdige huidveroudering. Het is ook essentieel voor de aanmaak van collageen in de huidcellen, om de huidstructuur te ondersteunen en de tekenen van veroudering te vertragen.
Maar wat doet vitamine A precies voor je huid? Vitamine A is een antioxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die vroegtijdige huidveroudering in de hand kunnen werken. Doordat vitamine A je hiertegen beschermt, kan het vroegtijdige huidveroudering tegengaan.
Enkele tips voor een stralende huid van binnenuit
Het eten van veel kleurrijke groenten en fruit, mager vlees, vette vis en volkoren- en meergranenproducten is erg goed voor jouw huid. Daarnaast helpt het om 2 liter water per dag te drinken om afvalstoffen sneller uit je lichaam te verwijderen en je huid te hydrateren.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Oorzaken van een droge huid
Warm water zorgt ervoor dat de vetten van je huid gespoeld worden. Gebruik van zeep. Van zeep wordt je huid wel mooi schoon, maar het lost ook de vetten op. Kou, wind en een droge lucht.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
De vitamines van een vitamine B-complex vind je onder andere in bruin brood, graanproducten, aardappelen, groente, vis, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten en noten. Vitamine B12 is een uitzondering en komt van nature alleen in dierlijke producten voor.
De reacties van te veel vitamine B3 variëren van blozen, jeuk, nervositeit en hoofdpijn tot darmkrampen. Bij grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, geelzucht en verhoogde leverenzymen voorkomen, een toxisch beeld dat hepatitis nabootst. De symptomen verdwijnen wanneer je stopt met de inname van vitamine B3.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium zorgt ervoor dat de huidcellen normaliseren waardoor de symptomen worden verzacht. Ook bij verschillende infecties zoals eczeem, acne of andere ontstekingen zorgt magnesium dat de huid tot rust komt. Door het gebruik van het mineraal magnesium zal de hoeveelheid jeuk worden verminderd en de huid gehydrateerd.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Vitamine C en E, een gouden duo
Om de werkzaamheid en stabiliteit te garanderen moeten daarom altijd andere antioxidanten zoals vitamine C zijn toegevoegd. Omgekeerd zorgt vitamine E ervoor dat werkzame ingrediënten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen.
Verschillende vormen van vitamine E (tocoferolen)
Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E.