Vliegvissen is niet zo moeilijk als de meeste denken, 2, 3 lessen (een beetje zoals bij het tennissen) enkele goede tips en U kan aan de slag om de eerste vis aan de vliegenhengel te vangen.
Vliegvissen zou te moeilijk, te specialistisch, te duur en meer geschikt zijn voor vissen in het buitenland dan in Nederland. Speciaal voor de aspirant vliegvisser die eens wil kennismaken met dit type visserij heeft de Vereniging Nederlandse Vliegvissers (VNV) een beginnerscursus in het leven geroepen.
Er zijn drijvende en zinkende lijnen, beginnende vliegvissers gebruiken een drijvende lijn. De backing spoel je onder je vliegenlijn als volglijn op de reel. De leader is een taps toelopend stuk nylon. Het dikke eind komt aan de vliegenlijn en aan de dunne punt knoop je de vlieg.
Materiaal voor het vliegvissen op ruisvoorn
Een vliegenhengel aftma 3 of 4 van 240 cm of 270 cm met bijpassende reel en een drijvende vliegvislijn van dezelfde klasse en je hebt een perfecte set om zelfs ze allergrootste ruisvoorns de baas te kunnen.
De onderlijn
Met elkaar is de lengte van je gehele leader dus niet langer dan de lengte van je hengel. Je wilt niet dat de verbinding tussen leader en vliegenlijn ergens tussen de ogen op je hengel komt en de vis er nog eens vandoor gaat.
Het vissen met de natte vlieg
Men kan de natte vlieg als enige gebruiken; men kan ze ook aan een zijlijntje (dropper) binden in combinatie met een verzwaarde nimf of streamer op de punt en eventueel nog een derde vlieg aan een zijlijntje. Dit heeft als voordeel dat men op drie verschillende diepten vist.
Bij vliegvisschool Hooked on Flyfishing zijn beginners en gevorderden aan het juiste adres om (beter) te leren vliegvissen. Zo kan je terecht voor werplessen, workshops vliegvissen en workshops vliegbinden.
Over het algemeen geldt dat hoe langer de aanhaallijn is, hoe langer de tippet zou moeten zijn. Een goed startpunt voor de meeste mensen is om een leider te gebruiken die 9 of 10 voet lang is, met een tippet die tussen de 3 en 5 voet lang is.
Maar schijn bedriegt, Nederland is een land met vele mogelijkheden op vliegvis gebied. Wij hebben onze noord zee, polder, vijvers, meren, zand-of grindgaten, beken en rivieren. Unieke viswateren zoals het Oostvoornse Meer en het Veerse Meer. Met alleen al een vispas kom je hier in Nederland al een heel eind.
Wat heb je er voor nodig? Een lichte vliegvishengel (afma klasse 6 of 7) met daarop een reel. Op de reel kan je Di3 (zinkt 3 inch per seconde) of Di7 (zinkt 7 inch per seconde) lijn. Als onderlijn voor het vliegvissen op baars kan je het beste een 30/00 nylon lijn gebruiken.
Vissen kan in de Ardennen, en speciaal in de buurt van camping l'Eau Rouge op vele verschillende plekken, van kalme wateren tot snelstromende riviertjes. Daarom is de Ardennen is al jaren dé plek om te vissen (en natuurlijk ook vliegvissen) in België.
De Ourthe herbergt diverse wildwatervissen. Het is een paradijs voor ware vissers. Baars, forel en vooral barbeel is massaal te vangen in deze prachtige rivier. Aangezien onze chalets zich op slechts 25m van de Ourthe bevinden is Domein Moulin de Hotton de ideale uitvalsbasis voor fanatieke vissers.
Nattevlieg. Een vlieg die zinkt, om onder het wateroppervlak te vissen. Geschikt voor allerlei watertypen, van snel stromende rivieren en beken tot meren. Onder andere gebruikt voor de forel en vlagzalm.
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Ook dergelijke snoekjes doen het geweldig op een #9 vliegenhengel. De lengte is een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, al bepalen ook de omstandigheden de keuze. De meest universele lengte is 9 voet oftewel 2.70 meter.
De standaard der standaarden is de aftma vijf hengel met dito lijn. De lengte van een standaard #5 hengel is 9 ft (2.7 mtr), dat is niet te lang en niet te kort en is multifunctioneel inzetbaar. Tegenwoordig, met de opkomst van steeds strakkere hengels, wordt ook de # 4 wel als standaard hengel opgegeven.
Het forelvissen met de vlieg is een aparte tak van sportvissen. Je gebruikt hiervoor een vlieghengel waaraan een wat dikkere drijvende lijn zit. Aan het uiteinde van de lijn zit een dunne onderlijn waar je een kunstvlieg aan bevestigt. Kunstvliegen zijn een prima werkend kunstaas om mee te vissen op forel.
Met een klein tikje zet ik streamer in beweging. En langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water… “Langzaam zakt hij door de oppervlakte van het kraakheldere water” Geconcentreerd vis ik hem met korte haaltjes binnen.
Soms moet je de zeebaars in dieper water zoeken, waarbij volledige zinklijnen zoals de 'DI7' (zinksnelheid 7 inch per sec.) of zware sinktip 300 grains vliegenlijnen de voorkeur hebben. Voor de ondiepere stekken – zoals vanaf het strand en rond strek- dammen – volstaat een drijvende of intermediate vliegenlijn.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.