Daarnaast bestaat 34 procent uit natuur en binnen- en buitenwater2, waarvan 0,5 miljoen hectare bos en andere typen natuurlijk terrein, zoals heide, stranden en duinen (12 procent van de totale oppervlakte van ons land).
Nederland heeft geen 17% Natura 2000
Ons land inclusief binnenwater heeft een oppervlakte van 37.394 km². Nederland komt dan nog 2,3% (bijna 900 km²) Natura 2000-natuur te kort om de 17% te halen. Die 900 km² komt overeen met een gebied ter grootte van de Veluwe.
Uit de Natura 2000-barometer van de Europese Commissie lezen we dat in Nederland 13,3% van het landoppervlak Natura 2000-gebied is. Maar dat is inclusief al de grote wateren zoals de kustgebieden, de Waddenzee, het IJsselmeer en de grote rivieren. Naar schatting blijft na aftrek van al dat water ongeveer 8% land over.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
Alle natuurgebieden in Nederland zijn door mensen aangelegd of worden door hen onderhouden: heidevelden, bossen, duinen, plassen en meren. Ook onze bossen zijn aangeplant. Het zijn geen , zoals de tropische regenwouden.
De Nederlandse natuur op land staat er slechter voor dan ooit. Het aantal wilde dieren in open gebieden is sinds 1990 met 50 procent afgenomen. Op de hoge zandgronden, zoals de Veluwe, zijn er zelfs 70 procent minder dieren. Neerslag van stikstof is de belangrijkste oorzaak.
Volgens de officiële cijfers heeft Nederland 569 duizend hectare Natura2000-gebied (exclusief de Wadden en de Noordzee) en daarbovenop nog eens 400 duizend hectare NNN-natuur (358 duizend hectare NNN overlapt met Natura 2000).
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
Malta, Cyprus en Luxemburg hebben het minste aantal natuurgebieden: alle drie minder dan honderd. Dit zijn, net als Nederland, kleine landen. Daarom is het interessanter om te kijken naar de oppervlakte die uit beschermde natuur bestaat.
Oorspronkelijke en volledig ongerepte natuur is in ons land nergens meer te vinden, daar kunnen we het snel over eens zijn. Maar alles wat zich spontaan vestigt, voortplant, gedijt en zich handhaaft in de door de mens geboden ruimte kan wel degelijk als natuur worden opgevat.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap. Woon je in Zeeland?
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
Slechts 3 procent van het aardoppervlak is nog 'ecologisch intact' Maar met enkele ingrepen kunnen we dat percentage verhogen naar 20 procent. We weten dat ongerepte natuur angstvallig snel van de aardbodem aan het verdwijnen is. Maar onderzoekers doen in een nieuwe studie wel een hele verontrustende ontdekking.
Staatsbosbeheer is met ruim 220 duizend hectare veruit de grootste grootgrondbezitter van Nederland. Die grond ligt verspreid over heel Nederland: van de Waddeneilanden tot Zuid-Limburg. Het overgrote deel is beschermde natuur: Staatsbosbeheer beheert 128 van de 162 Natura2000 gebieden in Nederland.
Daarnaast bestaat 34 procent uit natuur en binnen- en buitenwater2, waarvan 0,5 miljoen hectare bos en andere typen natuurlijk terrein, zoals heide, stranden en duinen (12 procent van de totale oppervlakte van ons land).
Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Suriname behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen. Zweden volgt met 75 procent, aldus het overzicht met cijfers over 2005. De bossen zorgen wel voor steeds meer hout.
Bos in overvloed, zo lijkt het, maar schijn bedriegt. Al één derde van het oorspronkelijke Russische bosareaal is verdwenen. Momenteel rest nog ruim acht miljoen vierkante kilometer. Slechts 43 procent daarvan bestaat uit oerbossen.
1. Parijs – Frankrijk. De mooiste stad ter wereld – verkozen door Tripadvisor – is de Franse hoofdstad Parijs!
1. Nationaal Park de Hoge Veluwe (Gelderland) De Veluwe in de provincie Gelderland vormt een van de grootste, mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, met een uitgebreide flora en fauna.