Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan. Daarnaast kan ook de pil zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Hoewel een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie alles behalve fijn is, is het wel redelijk normaal. Volgens gynaecoloog Diana Bitner ervaart 70 procent van de menstruerende vrouwen een opgeblazen gevoel tijdens hun menstruatie. Dit begint meestal ongeveer een tot twee dagen voor het begin van je ongesteldheid.
Kaliumrijk voedsel zoals bananen, spinazie, avocado's en linzen helpen de hoeveelheid natrium in je lichaam tegen te gaan. Deze zijn dus nuttig om een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie te verlichten. Dus eet de volgende keer dat je buik een beetje opgezwollen is een banaan.
In de laatste week voordat je menstruatie begint, schommelen de oestrogeen- en progesteronniveaus.Hierdoor hoopt er zich vocht op in je lichaam. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je ringen minder makkelijk afgaan of je broek wat strakker zit.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen.
Vooral sporten, maar ook wandelen en fietsen zijn een goede manier om je opgezette buik in de overgang te verminderen. Het is belangrijk om goed te kauwen en niet te veel te drinken tijdens het eten. Het is belangrijk dat je voldoende vezels binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit.
Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel tijdens haar menstruatie. Je hormonen zijn flink aan het schommelen deze week en er verandert een hoop in je lichaam.
Het goede nieuws is dat het eerder een schommeling in je gewicht dan een gewichtstoename. Hoeveel zwaarder je bent tijdens de menstruatie verschilt sterk per persoon. Dit is onder andere afhankelijk van je bouw en je gewicht. Sommige vrouwen kunnen zelfs tot 2,5 kilo meer wegen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
4 De week voor je menstruatie
Die extra kilo's op de weegschaal zijn wel het laatste wat jouw pms nodig heeft. Beter is om je te wegen op dag twee of drie van je menstruatie.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Dit kan helpen tegen een opgeblazen gevoel: Tip 1: drink heet water of een kop thee (met name kamille, gember of groene thee). Warme dranken hebben namelijk een positieve invloed op je spijsvertering. Tip 2: maak na het eten van een maaltijd een (kleine) wandeling.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Een lichte zwelling in de onderbuik heeft meestal een onschuldige oorzaak. Het kan te maken hebben met schommelingen in de hormoonhuishouding. Bijvoorbeeld vlak voor- of tijdens de menstruatie. Ook komt het voor dat (tijdelijke) darmproblemen de oorzaak zijn.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra.
Het bekkengebied wordt tijdens de menstruatie extra doorbloed. Als de afvoer van het bloed niet goed verloopt, kunnen onrustige benen, uitstralingsklachten, een zwaar of moe gevoel en rugklachten ontstaan. Het niet goed afvoeren van het bloed kan op zichzelf verschillende oorzaken hebben.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen).
Afvallen helpt
Dit kan ervoor zorgen dat de menstruaties weer regelmatig komen. Afvallen zorgt ervoor dat de hoeveelheid insuline weer daalt. Het risico op suikerziekte neemt daardoor af en de LH- en testosteronwaardes dalen. Ook de hoeveelheid oestrogeen daalt als u afvalt.
Zodra je menstruatie begonnen is, daalt je oestrogeenniveau namelijk weer.Hierdoor laat je lichaam het extra vocht los en weeg je weer je normale gewicht. Vergeet overigens het progesteronhormoon niet. Dit zorgt er in de tweede helft van je cyclus óók voor dat je vocht vasthoudt, met name in je handen, benen en buik.
Stress, heel zwaar sporten, problemen met eten of je gewicht
Deze dingen kunnen er ook voor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt: veel stress, bijvoorbeeld doordat je iets ergs meemaakt. heel zwaar of heel vaak sporten.
Een opgeblazen gevoel wordt in het Engels ook wel bloating of bloated genoemd. Een opgeblazen gevoel is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Het gaat vaak samen met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door vetcellen en dat helpt bij het reguleren van de eetlust en de stofwisseling. Als je leptineresistentie hebt, kan dit leiden tot verhoogde eetlust en gewichtstoename.