Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Het verschil met niet-oplaadbare batterijen is dat de chemische reactie waarop de werking berust voor dit soort batterijen omkeerbaar is. Ze kunnen hogere vermogens leveren dan niet-oplaadbare batterijen, maar lopen wel sneller leeg als ze niet worden gebruikt.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Types oplaadbare batterijen
De NiMH's leveren een constantere stroom. Beide batterijen mogen niet overladen worden (dan gaan ze kapot, na het laden mogen de batterijen niet te warm zijn), al zijn NiMH's daar gevoeliger voor.
De voordelen van oplaadbare batterijen zijn duidelijk: ze zijn iets duurder dan gewone batterijen, maar in plaats van dat je ze weggooit als ze leeg zijn, kun je ze gewoon weer opladen en zo honderden keren opnieuw gebruiken. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.
Opmerking: De gemiddelde levensduur van oplaadbare batterijen in DECT-telefoons is 1 tot 3 jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de manier waarop u de batterijen gebruikt.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
Niet elke oplader kan elke soort batterij of accu opladen. Zo kan een oplader voor een NiMH batterij niet zomaar gebruikt worden om een Li-ion batterij op te laden.
Hou de oplaadbare batterij altijd koel, beslist niet in de zon of bijvoorbeeld in een stilstaande zonnig geparkeerde auto. Bewaar de batterijen niet in de koelkast en zeker niet in de diepvries! De beste bewaartemperatuur ligt namelijk rond de 17 graden Celsius.
AA batterij (penlight)
Dit wordt ook wel de penlight batterij genoemd en wordt vooral gebruikt in afstandsbedieningen, computermuizen, toetsenborden en digitale camera's. Van deze batterij zijn voornamelijk de niet-oplaadbare alkaline (LR6) en de oplaadbare nikkelmetaalhydride (HR6) versie in omloop.
In tegenstelling tot een gewone batterij kan een oplaadbare batterij worden opgeladen door de batterij aan te sluiten op een elektrische spanningsbron waardoor de chemische processen in de batterij zich in omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.
Product informatie. Deze oplaadbare AAA batterijen van GP zijn speciaal geschikt voor het gebruik in draadloze (DECT) huistelefoons waaronder Siemens Gigaset of andere fabrikanten.
De meeste draadloze huistelefoons werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast zijn er telefoons die werken op speciale packs. Op zo'n pack staat een code, die code matcht bij de juiste batterij. Werkt je huistelefoon op AA of AAA batterijen, let dan goed op de capaciteit.
De meeste types huistelefoons werken op oplaadbare AAA batterijen. Sommige werken op oplaadbare AA batterijen en weer andere met bepaalde accupacks. Welk type batterijen er ook in uw huistelefoon zitten , ze zullen altijd oplaadbaar moeten zijn.
Om batterijen weer op te laden wordt het proces van het leeglopen simpelweg omgedraaid. De toegevoerde elektriciteit wordt terug omgezet in een chemische reactie. De lader haalt de negatief geladen elektronen van de pluspool af en voert ze naar minpool.
De accu gaat langer mee bij gedeeltelijke ontladingen en vaker opladen dan bij volledige ontladingen. Liefst minimaal 20% capaciteit behouden. Niet te vaak volledig ontladen/laden vanwege slijtage. Volledig ontladen is niet schadelijk.
Lever je lege batterijen in en maak elke maand kans op meer dan 100 prijzen! Je kent het vast wel: lege batterijen die overal rondslingeren. In de fruitschaal, de krantenbak, de keukenla of dat jampotje in de schuur.
Alkaline batterijen zijn niet geschikt om opgeladen te worden. Er zijn aanbieders die die laders aanbieden die alkaline batterijen zouden kunnen laden, maar we adviseren hier niet aan te beginnen.
De oplaadbare batterijen van de types AA, AAA, C, D en 9V die in Nederland verkocht worden zijn alle van het type Nimh (nikkelmetaalhydryde). Vroeger werden oplaadbare batterijen uit nikkelcadmium (NiCd) vervaardigd. Vanwege milieu eisen worden deze niet meer vervaardigd en verkocht.
Het antwoord is ja, het verschil tussen AA en AAA batterijen zijn de afmetingen. Een AA batterij heeft een lengte van 50,5mm en diameter 14,5mm en een AAA batterij heeft lengte 44,5mm en diameter 10,5mm. AA en AAA batterijen zijn niet uitwisselbaar.