Hij heet zo omdat hij – net als zoveel cocktails in de jaren negentig – in een Martini-glas wordt geserveerd. Wat er wel in zit? Een flinke scheut wodka, een shot espresso en wat koffielikeur. Bovenop de schuimlaag liggen meestal drie koffiebonen, net als bij sambuca.
De espresso martini is een koude, naar koffie smakende cocktail met wodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop. Het is geen echte martini aangezien het gin noch vermout bevat, maar is een van de vele drankjes die het begrip 'martini' in de naam dragen.
Zeef het in een Martini glas, als het goed is komt er nu een romig laagje op het oppervlak, die ontstaat door de natuurlijke oliën in de espresso. Garneer vervolgens met 3 koffiebonen (een voor de gezondheid, een voor weelde en een voor geluk) en genieten maar! Het is bitter, het is zoet, het is boozy, verukkelijk!
Deze cocktail met espresso, wodka en koffielikeur geeft een lekkere kick. Het is krachtig en opwekkend door de koffie, maar ook romig en zoet door de likeur en de siroop. Het scheutje wodka maakt het helemaal af, waardoor je na het eten nog door kunt gaan tot in de nachtelijke uurtjes.
Maar het meest opvallende aan deze cocktail is misschien wel dat perfecte, schuimige laagje bovenop. Dat ontstaat door de cocktail krachtig te shaken met ijs in een cocktailshaker. Door je Espresso Martini daarna uit te schenken door het zeefje van je shaker, krijgt de cocktail een mooi, glad schuim bovenop.
Een espresso-martini gemaakt naar traditionele maatstaven is 1,5 eenheid alcohol. In dit recept hebben we de hoeveelheid likeur (25% alcohol) verhoogd, wat gelijk staat aan een laatste drankje dat gelijk is aan 1,5 eenheden.
De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.
Een martini is een klassieke cocktail die uit gin en droge witte vermout bestaat. Er bestaat een variant waarbij de gin vervangen wordt door wodka, dat is een zogenaamde wodkatini, ook wel wodka martini genoemd.
Schenk 50 ml Martini Vermouth in een longdrink glas. Vul het glas helemaal met ijs. Knijp de limoen uit boven het glas en vul aan met 50 ml tonic. Garneer met een stukje limoen.
Klassieke Espresso Martini
Een Espresso Martini is een mix van wodka, espresso en Tia Maria, die je vervolgens samen met wat ijsblokjes heel goed shaket. Het drankje schenk je in een ijskoud martini-glas en de meest gebruikelijke garnering hierbij is een koffieboontje (of drie).
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.
Er lijkt een zweem van Italiaanse flair te zitten achter het decadente gebruik van espresso en de chique presentatie, maar niets is minder waar: de Espresso Martini vindt zijn oorsprong diep in het bruisende en ruige Londen van de jaren 80.
Koffielikeur. Koffielikeuren zijn gemaakt op basis van koffiebonen. Er zijn ook likeuren op basis van andere bonen, zoals cacaobonen. Bekende likeuren zijn Tia Maria (koffielikeur), Kahlúa (koffielikeur) en Crème de Cacao (chocoladelikeur).
Mijn zusje zit bij het corps en zegt tegenwoordig 'honds bien' en ook 'hdp'. Dat staat voor 'heerlie de peerlie'.”
Een afkorting voor datumprikker. Tijdens je studententijd zal je er genoeg gaan invullen. Mocht je er zelf een maken, houdt er dan rekening mee dat er mensen zijn die dapri's nooit invullen. Prik snel na het sturen van de datumprikker een datum zodat je de mensen die wel hebben ingevuld tevreden stelt.
Een afkorting voor het Amsterdamse Vondelpark. De locatie voor een lekker stukje wandelen of een ginto'tje in de zon.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Martini Bianco zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Martini Bianco kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dat wil zeggen: voor één espresso (ook wel een shot genoemd of zo'n 30 ml koffie) wordt water van zo'n 95 °C door 6,5-7,5 gram koffie gestuwd bij een druk van tussen 8 en 9 bar, gedurende 20 tot 30 seconden. In Italië noemt men zo'n klein kopje espresso gewoon een 'caffè'.
Bekende zijn Tia Maria, Kahlúa, Chouffe koffie en Crème de Cacao (chocoladelikeur). Kenmerkend door overeenkomsten in smaak en ingrediënten. Een lekkere drank op basis van koffiebonen (soms cacaobonen), alcohol, kruiden en oliën.
Bij een frisse pint mag een schuimkraag niet ontbreken, en ook een cappuccino is maar niks zonder schuim. Dus waarom geen schuimpje op je cocktail? Meng daarvoor 4 eiwitten, 90 ml gezeefd citroen- of limoensap, 90 ml suikersiroop en 90 ml van je favoriete sterke drank (zoals gin of Grand Marnier).