De oude meter draait terug als er meer wordt opgewekt dan verbruikt. En dat ziet de rijksoverheid niet, en dus saldeer je sowieso. De ferrarismeter draait vaak wel achteruit, maar is daar niet voor gemaakt en geijkt. Je weet dus niet of hij terugdraait en zoja, of hij hard genoeg terugdraait.
Juiste registratie van opgewekte energie
De slimme meter registreert meteen wat u teruglevert. Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien.
Analoge meter zonder draaischijf:
betekent dat de meter niet zal terugdraaien bij teruglevering en de opgewekte energie niet registreert.
Ik wil helemaal geen slimme meter
Verhuist u naar een huis met een slimme meter? Of heeft de netbeheerder een slimme meter eerder bij u geplaatst en wilt u hem niet meer? U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.
Hoe weet ik of ik een terugdraaiende teller heb (of niet)?
Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien!
De oude meter draait terug als er meer wordt opgewekt dan verbruikt. En dat ziet de rijksoverheid niet, en dus saldeer je sowieso. De ferrarismeter draait vaak wel achteruit, maar is daar niet voor gemaakt en geijkt. Je weet dus niet of hij terugdraait en zoja, of hij hard genoeg terugdraait.
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Een analoge meter kan de elektriciteit die je van het net afneemt niet apart registreren van de elektriciteit die je erop gooit. Dus wanneer je elektriciteit injecteert op het net, dan zal de schijf van je analoge meter terugdraaien: de terugdraaiende teller.
Op basis van uw postcode, huisnummer en laatste 6 cijfers van uw meternummer ziet u of uw aansluiting of meter geschikt zijn voor teruglevering. Terugleveren kan met een slimme meter of een digitale meter.
Woningeigenaren met zonnepanelen zijn niet verplicht om een slimme meter te hebben. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en dus teruglevert aan het net.
[update] Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar zo lang er nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doe je er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen.
Zonnepanelen terugdraaiende teller behouden
Voorheen was het mogelijk om de analoge meter tot 1 januari 2025 te behouden. Zolang je de analoge meter hebt, was het mogelijk om van de terugdraaiende teller te blijven profiteren. Na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof op 1 maart 2021 is dit echter niet meer mogelijk.
Helaas is het doorgaans niet mogelijk om van een slimme meter terug te schakelen naar een traditionele meter, behalve in zeer specifieke uitzonderlijke omstandigheden . Zelfs in die gevallen is downgraden extreem duur en meestal niet de moeite waard.
Sinds juli 2019 worden de analoge meters geleidelijk aan vervangen door digitale meters. Ze worden soms ook 'slimme meters' genoemd, omdat ze de netwerkbeheerders veel informatie kunnen bezorgen over wat op het net gebeurt.
Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een digitale energiemeter, bleek dinsdag uit onderzoek van Multiscope. Je mag een zogenoemde 'slimme meter' weigeren, maar dat recht eindigt in 2023 als je zonnepanelen hebt.
Deze meters kunnen niet of beperkt terugdraaien. Dat betekent dat wanneer op een (zonnige) dag meer wordt opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt, de teruglevering niet wordt geregistreerd en u daar ook geen vergoeding voor krijgt.
500.000 huishoudens weigeren
In totaal hebben meer dan 500.000 huishoudens de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. 22 procent vindt dat het geen toegevoegde waarde heeft. Ook noemt 21 procent een slimme meter onbetrouwbaar.
De voornaamste zorg van critici van slimme meters zijn, naast de kosten, de potentiële privacyproblemen die gepaard gaan met het doorgeven van de gegevens van een huishouden aan een leverancier . Hoewel slimme meters de meterstanden naar uw energieleverancier sturen, slaan zij uw naam, adres of bankgegevens niet op.
De meeste huishoudens ondervinden geen problemen met slimme meters, maar af en toe kunnen hun slimme eigenschappen uitvallen, kan hun verbinding met het landelijke slimme meternetwerk wegvallen of kunnen ze helemaal niet meer werken . In deze zeldzame gevallen kan uw energieleverancier u helpen de situatie op te lossen.
De oude, traditionele meter is niet voorbereid op de toekomst en niet geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.
Ja, iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter . De meeste bedrijven vallen onder die regeling. Alleen voor grootverbruikers met een zwaardere aansluiting wordt een ander type meter verplicht, de zogenaamde AMR-meter.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters.