Een nachtbeugel, ook wel 'retentiebeugel' genoemd, heeft als belangrijkste functie het in de juiste stand houden van je tanden. De wortels van je tanden en kiezen krijgen met een nachtbeugel de tijd om nog beter vast te groeien in hun nieuwe positie. De nachtbeugel is meestal een 'blijvertje'.
Waarom is een nachtbeugel nodig
Na een actieve behandeling met de doorzichtige beugel volgt de retentiefase: het stabiliseren van tanden en kiezen in de nieuwe stand door middel van een nachtbeugel. Deze fase is nodig omdat tanden en kiezen altijd een natuurlijke beweging hebben.
Om het maximale uit uw nachtbeugel te halen is het belangrijk dat u hem draagt. Na verloop van tijd kan de beugel comfortabeler aanvoelen. Als u de beugel voor een lange tijd niet draagt, kan deze misschien niet meer over de tanden geschoven worden.
Technisch gezien is een nachtbeugel wat beter omdat een spalk een risico vormt op misvorming door grote krachten zoals nagelbijten.
Dan zit je nachtbeugel bijvoorbeeld 's ochtends losser dan de avond ervoor. Het is dan ook niet verstandig om je nachtbeugel een paar nachten achter elkaar niet te dragen. Een nachtbeugel is namelijk een retentiebeugel en niet in staat om je tanden en kiezen opnieuw recht te zetten.
Hoe lang moet je nachtbeugel dragen? Ons advies is om het eerst jaar de nachtbeugel elke nacht te dragen, vanaf het 2e jaar wordt de draagtijd stap voor stap gereduceerd. Op lange termijn adviseren wij uiteindelijk de nachtbeugels regelmatig nog 1 nacht per maand te dragen om het resultaat stabiel te houden.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt.
Maar als je jouw nachtbeugel niet iedere nacht draagt, dan kunnen je tanden verschuiven. Dat merk je snel genoeg: je nachtbeugel zit dan te strak en sluit niet meer goed aan op je gebit. Probeer dan de nachtbeugel wat vaker te dragen.
Overdag dragen van de beugel is niet nodig. Mocht je beugel niet meer passen, dan bel je ons zo snel mogelijk op, ook als hij gebroken is of als er scheurtjes in zitten. Als de tandarts een vulling maakt dan kan het zijn dat de beugel niet goed meer past, dus altijd meenemen naar de tandarts bij behandelingen.
Al na 3 maanden staan jouw tanden recht. Het kaakbot moet dan nog hard en sterk genoeg worden om de tanden en kiezen op hun plaats te houden. Dit duurt ook ongeveer 3 maanden. Aan het einde van de beugelbehandeling krijg je een draadspalk achter jouw tanden om het mooie resultaat vast te houden.
De prijs van een nachtbeugel verschilt al naargelang bij welke orthodontist je gaat. Een nachtbeugel is een stuk goedkoper dan een vaste beugel zoals blokjes. Doorgaans kost een nachtbeugel tussen de 100 en de 300 euro. Naast de kost van de beugel zal je ook de controles moeten betalen.
Door een reeks van aligners te dragen worden je tanden dan geleidelijk aan rechtgezet! Er zijn enkele duidelijke voordelen ten opzichte van blokjes: Het is nagenoeg onzichtbaar! Metalen blokjes zijn erg zichtbaar, porseleinen blokjes zijn beperkt zichtbaar, maar aligners zijn heel erg subtiel.
Als je nachtbeugel niet goed meer past is het niet verstandig om hem te blijven dragen. Je kun hier je tanden namelijk mee beschadigen en tandzenuwen kunnen bekneld raken. Als dit gebeurt is het verstandig om terug te gaan naar je orthodontist om een nieuwe nachtbeugel te laten maken.
Een OIR beugel of een retentieplaat draag je doorgaans 1 tot 2 jaar na actieve beugelbehandeling. Wel is het aan te bevelen om langer door te gaan met een retentiebeugel, zodat de kans groter is dat je tanden en kiezen recht blijven staan.
Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
Kan ik eten en drinken met de beugel? Ja, voor een speciale gelegenheid kun je de beugel zelfs enkele uren uitdoen.
Door de grote druk in je kaak gaan tanden verschuiven. Zo kunnen ze naar voren of naar achteren schuiven, waardoor er uitstekende tanden ontstaan. Soms draaien tanden ook om ruimte te maken in de kaak. Ook overlappende tanden zijn vaak een resultaat van tanden die te dicht op elkaar staan.
Tanden verschuiven bij het ouder worden, bij sommigen meer dan bij anderen. Droeg je je beugel niet zo vaak als je orthodontist adviseerde of heb je gewoon pech met de natuurlijke groei van je kaak, dan kunnen je tanden weer teruggaan naar hun oorspronkelijke positie.
Als de behandeling is afgerond en de tanden recht staan, willen we natuurlijk voorkomen dat de tanden weer gaan verschuiven. Daarom plaatsen we standaard na iedere beugelbehandeling een spalkje.
Helaas zijn de spalken alleen niet voldoende om je tanden mooi recht te houden. Je krijgt daarom ook een plaat voor de bovenkaak. Zonder bovenplaat en spalken is de kans groot dat je tanden opnieuw scheef gaan staan. Het bereikte resultaat moet nog “vergroeien”.
In het begin is de nachtbeugel even wennen. De essix gaat in de loop van de tijd wat losser zitten. De eerste tijd moet je de retentieplaat meestal overdag en nacht dragen, om er voldoende aan te kunnen wennen.Daarna moet de plaat alleen 's nachts gedragen.
Eén van de meest voorkomende oplossingen voor scheve tanden is een beugel.Andere behandelmethoden zijn Invisalign, facings of een kaakoperatie. De tandarts zal onderzoeken of het noodzakelijk is om je door te verwijzen naar een gespecialiseerde arts.
De klassieke methode om scheve tanden recht te zetten is de metalen slotjesbeugel, ook wel brackets of blokjesbeugel genoemd. Deze bestaat uit kleine metalen slotjes of blokjes, die aan het begin van de behandeling op de tanden worden gelijmd.
Uw bovenste voortanden moeten naar beneden komen, zodat de onderste voortanden comfortabel achter hen zitten met zo min mogelijk contact. Net als de voortanden liggen uw bovenmolaren iets buiten uw lagere, zodat de knobbels op de ondertanden contact maken binnen de nok van de boventanden.