De eerste schooldag van schooljaar 2021-2022 is op maandag 30 augustus 2021. Echter alle opleidingen hebben verschillende startdata.
De overheid adviseert de data: 23 april t/m 1 mei 2022. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data. Ook handig om te weten: Regioindeling voor de schoolvakantie.
Een schooljaar loopt in Nederland van 1 augustus van een bepaald jaar tot 31 juli van het jaar daarop. In het middelbaar beroepsonderwijs loopt het studiejaar gelijk aan een schooljaar.
Op grond van het bovenstaande wordt in schooljaar 2022 – 2023 in 42 weken onderwijs gegeven, waarvan 9 dagen afvallen voor feestdagen en andere vrije dagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de vijf roostervrije dagen uit de cao).
Bij de zomervakantie kent Nederland drie regio's. Niet het hele land heeft dus tegelijk vakantie. De zomervakantie in de regio Midden is van 9 juli tot en met 21 augustus, in de regio Noord van 16 juli tot en met 28 augustus en in de regio Zuid van 23 juli tot en met 4 september.
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. De Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) let er op dat scholen voldoende uren onderwijs geven.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
In Nederland geldt een leerplicht. Een kind moet de eerste schooldag van de maand ná de 5e verjaardag verplicht naar school (art. 3 Lpw). Dit is een plicht van de ouders of verzorgers (art.
Bij een volledige betrekking van 40 uur per week zijn dat 20 wettelijke vakantiedagen en 33,5 bovenwettelijke vakantiedagen. Uw werkgever moet eerst de wettelijke vakantieuren afschrijven. Volgens de wet vervallen deze uren een half jaar na het jaar waarin u ze heeft opgebouwd.
De laatste week van 2022, week 52, begint op 26 december en eindigt op 31 december. Het komt niet vaak voor dat een jaar precies eindigt op 31 december en dat week 1 van het volgende jaar (in dit geval dus 2021) begint op 1 januari. 2022 is geen schrikkeljaar en heeft gewoon 52 weken.
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
De herfstvakantie duurt in Nederland 1 week en is jaarlijks in de laatste twee weken van oktober.
Groep 1 is officieel het eerste leerjaar van de basisschool. Vaak worden dit de jongste kleuters genoemd. Dit zijn over het algemeen kinderen van 4 en 5 jaar. In uitzonderingssituaties mag een kind dat 3 jaar en 7 maanden oud is al naar groep 1 (of groep 0).
Je kind van 4 jaar:
herkent groepjes van twee en drie zonder te tellen. kan een cirkel, driehoek, vierkant en rechthoek benoemen. herkent de kleuren rood, geel, blauw en groen.
Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het primair onderwijs bestaat uit het (speciaal) basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.
Een andere praktische reden waarom scholen niet later dan half negen starten, is de mogelijkheid na schooltijd deel te nemen aan sport, muziekles en andere activiteiten. De onderwijswetgeving en andere regelgeving zegt dus niets over het moment van aanvang van scholen.
Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zal zijn om te beginnen. Het bioritme van jongeren is vanaf hun dertiende tot hun twintigste anders waardoor ze later in slaap vallen. Dit komt door het slaaphormoon melatonine.
dinsdag: waarschijnlijk genoemd naar een verder onbekende, Germaanse god Thingsus, de god van de volksvergadering. Een andere mogelijkheid is een verband met ding in de betekenis 'vastgestelde tijd voor de rechtszitting'. Mogelijk werd er in vroeger tijden op dinsdag rechtgesproken.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Er is geen maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.