Als je een echt probleem hebt met de pilling, kies dan bewust voor je gaas. De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
Katoen pluist niet, zoals zowel synthetische als wollen garens vaak doen. De kleintjes krijgen dus geen kleine vezels in hun mond, die ze last kunnen bezorgen. Katoengaren is ook goed geschikt voor kleding voor volwassenen.
Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Maak een handwasje met dit keer koud water en voeg in plaats van conditioner, twee scheutjes azijn toe. Dompel vervolgens je trui binnenstebuiten (!) in het azijnwater en laat de azijn er even goed intrekken. Spoel daarna je trui uit et voilà! De haartjes in je trui zorgen voor dat gekriebel op je huid.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.
water met een paar eetlepels witte azijn in een teil. Haal de trui binnenstebuiten en dompel hem volledig onder in het badje totdat de trui doorweekt is, laat hem 15 minuten zo liggen. Spoel nog een keer na als de azijnlucht je te gortig is en knijp daarna voorzichtig het water eruit.
Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.
Gebruik een speciaal wolwasmiddel. Daardoor blijft het natuurlijke vetlaagje van wol intact: dat houdt de vezels soepel waardoor ze minder snel vervilten. Was je kledingstuk in een waszakje. Hoe minder wrijving, hoe minder pillen en pluizen.
Een 'wollen' trui wordt vaak van het veel goedkopere acrylgaren gemaakt, met soms een paar procent wol of mohair om het een 'wollig' uiterlijk te geven. Een veel betere investering is een kledingstuk van 100% wol, maar daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan. Dan kun je ook kiezen voor 50% wol/50% acryl.
Welke stoffen krimpen het minst? Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine.
De eenvoudigste manier om te weten of een gebruikte vezel plantaardig, dierlijk of synthetisch is, is de brandproef. Je haalt de vezel naar een kleine vlam (lucifer of aansteker volstaat). Smelt de vezel en trekt hij weg van de vlam en vormt daarbij een smeltparel: synthetische vezel.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
In principe kun je met ieder garen haken. Of het nu wol, katoen, linnen of acryl is, dat maakt niet uit. Let wel goed op dat het garen past bij het ontwerp dat je maakt. Zo haak je een babyknuffel liever met katoen, dit garen niet pluiste en is anti-allergisch.
Superwash betekent dat je wol behandeld is zodat je het in de wasmachine kunt wassen. Om wol toch machine wasbaar te maken, wordt het behandeld met chemische stoffen waarmee de haarschubben als het ware platgelegd worden. De wol zal hierdoor niet meer vervilten in de wasmachine.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
Wol is een aanrader voor de zomer, het klinkt misschien gek, maar vanwege sterk verkoelende, ventilerende en vochtabsorberende karaktereigenschappen, begrijp je het meteen. Wol is antibacterieel, wat betekent dat bacteriën zich niet aan de wol hechten. Daardoor blijft wollen kleding langer mooi en fris.
Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij die in het milieu en de lucht om ons heen terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.