Je kunt bepaalde (vet)vlekken op natuursteen eventueel proberen te verwijderen met wasbenzine, aceton of ammoniak, verdund met water.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Kies dan altijd voor natuurzeep. De lijnolie in dit neutrale schoonmaakmiddel beschermt het natuursteen zeer goed. Ook met een neutrale pH-waarde maakt deze zeep de vloer grondig schoon. Let alsnog op dat u niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt.
Bijtende middelen gebruiken: net als schoonmaakmiddelen die zuur bevatten, zijn ook bijtende middelen niet goed voor het natuursteen. Denk aan chloor en ammonia. Heet water gebruiken: zoals we eerder al genoemd hebben, is het belangrijk dat u voor het natuursteen geen heet water gebruikt.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Middelen om verfresten te verwijderen
In andere gevallen kunt oplosmiddelen zoals aceton, wasbenzine, terpentine, nagellak remover of een speciaal product voor natuursteen, zoals Iösefix, uitproberen. Twijfelt u of u uw natuursteen tegels verder beschadigd?
Gebruik geen zuur
Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuur. Dat komt omdat ze vaak kalk bevatten; kalk lost op in zuur. Je krijgt dan doffe plekken in het natuurstenen oppervlak.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Hou je natuursteen altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, vet, olie en andere soorten van vervuiling. Deze kunnen namelijk beschadigingen en/of vlekken achterlaten die niet meer te herstellen/verwijderen zijn.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Om groene aanslag op een juiste manier van je tegels te verwijderen heeft Lithofin een product genaamd ALLEX. Met Lithofin ALLEX kunnen alle stenen tegel oppervlakken eenvoudig en moeiteloos worden gereinigd. Lithofin ALLEX is een met water te verdunnen concentraat voor universeel gebruik.
Je natuursteen schoonmaken, doe je het best met lauwwarm water en een zachte, natuurlijke zeep. Gebruik bij voorkeur producten met een lage pH-waarde, zoals Floor Cleaner. Extra tip: gebruik nooit antikalkproducten voor het reinigen van je natuurstenen badkamer.
Over het algemeen begin je met de grofste korrel. In dit geval is dat korrel 50. Hiermee begin je de grootste oneffenheden weg te halen met een lager toerental. Vervolgens gebruik je telkens een minder grove polijstpad met een steeds hoger toerental (max 3000 rpm) totdat de krassen of doffe plekken verdwenen zijn.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.
Normaal reinigen
Wanneer u Belgisch hardsteen regelmatig afneemt met een geschikte zachte zeep, is dit eigenlijk al voldoende om hier jaren plezier van te hebben. Voor het dagelijkse onderhoud is de P324 edelzeep van Moeller een goedwerkende zeep. Dit maakt het natuursteen vuilafstotend en minder gevoelig voor vlekken.