Beperk het zitten tot maximaal 15 – 20 minuten en wissel het zitten regelmatig af met lopen of liggen. Enkele dagen na de operatie kunt u het wandelen langzaam uitbreiden. Start bijvoorbeeld met vijf keer per dag 10 minuten wandelen en breidt dit per dag uit.
Zelf autorijden mag na ongeveer 3-5 weken. Meerijden in een auto mag direct, maar niet te lang. De bedrijfsarts bepaalt wanneer u weer mag gaan werken. Medisch gezien kunt u werken, maar er moet rekening gehouden worden met de pijnklachten die u ervaart.
De kans is groot dat uw hernia-klachten vanzelf overgaan binnen 12 weken. De uitpuiling van de schijf tussen uw wervels gaat vaak vanzelf weer terug. En drukt dan niet meer op uw zenuwen. Het maakt voor de behandeling in de eerste weken niet uit wat er op een scan of foto te zien is.
Zenuwrekoefeningen zoals u die zijn aangeleerd door de fysiotherapeut. Begeleiding door de fysiotherapeut bij het voor de eerste keer gaan staan, lopen en traplopen. Oefeningen in stand met steun aan het voeteneinde van het bed. Zitten op een stoel met arm-en rugleuningen.
De eerste 6 weken ligt de nadruk op het herstel van uw wond en het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Vanaf de 6e week na de operatie is uw rug voldoende hersteld om ook zwaardere activiteiten aan te kunnen. U mag dan rustig beginnen met werken, sporten, en krachttraining.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.
De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen. In veel gevallen wordt de pijn bij een hernia erger als er aan de zenuw wordt 'getrokken'. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
Bij een herniaoperatie is de kans op complicaties klein, maar wel aanwezig. De volgende complicaties kunnen optreden: onhoudbare pijn in rug of been, abnormale zwelling van de wond, een opengesprongen of pussende wond, hoge koorts, toenemend krachtsverlies aan 1 of beide benen en verschijnselen van incontinentie.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
Andersom is dit ook mogelijk: de pijn in de rug is verdwenen maar het been is nog gevoelig. Het is dus zaak voldoende tijd te nemen na een hernia operatie om te kijken of alle klachten verdwijnen. Dit kan zeker wel enkele maanden in beslag nemen.
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
Over het algemeen heeft de voorkeur om een hernia te behandelen zonder operatie. Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut.
Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia.
Vaak zijn lang zitten en staan niet prettig met een hernia. Sommige mensen ervaren krachtverlies van het been of een gevoelsvermindering van de huid. Een hernia en bijbehorende klachten kunnen maanden aanhouden, maar bij de meeste mensen treedt spontaan herstel op.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Wandelen en zwemmen zijn goede manieren om te bewegen met een hernia. Hierbij belast u uw rug niet te veel. Wanneer u veel pijn heeft als u beweegt, kunt u in overleg met de behandelend arts pijnstillers gebruiken. Daarbij wordt het aanbevolen om regelmatig af te wisselen tussen liggen, zitten, staan en lopen.
U kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen, een warme kruik leggen op de plek die pijn doet of gebruik maken van een warmtekussen. Door de warmte zullen de spieren zich ontspannen, wat de pijn kan verlichten. Het is begrijpelijk dat u rust neemt wanneer u door ischias pijn in uw rug, bil of been heeft.
Kans op herhaling
Een recidief is het terugkomen van een hernia op dezelfde plaats en aan dezelfde kant. Het risico hierop is 2 tot 8%. Omdat slijtage meestal bij alle tussenwervelschijven plaatsvindt, kan ook in een andere tussenwervelschijf een hernia ontstaan.
Let op uw zithouding – Vermijd dat u gedurende lange tijd achter elkaar zit en sla daarbij uw benen niet over elkaar. Neem voldoende rustpauzes bij het autorijden – Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om uw benen te ontspannen en een andere houding aan te nemen.
Als u zowel een wervelkanaalvernauwing als een hernia heeft, dan kunnen beide aandoeningen tijdens dezelfde operatie worden verholpen. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier tot 1,5 uur, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is. Hoe de ingreep er bij u uit gaat zien, bespreekt de chirurg vooraf uitgebreid met u.