Gezondheidsproblemen. Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
Het advies is om zo min mogelijk verzadigd (hard) vet te eten, in welk product dan ook. Palmolie bevat meer verzadigde vetzuren dan de meeste plantaardige oliën en is daarom relatief minder gezond dan andere (met name vloeibare) plantaardige oliën.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.
Geharde palmvetten
Zulke gedeeltelijk verharde vetten worden transvetten genoemd, en ze zijn nog een stuk ongezonder dan verzadigde vetten. In tegenstelling tot die verzadigde vetten wordt er dan ook geadviseerd om het eten van transvetten echt tot een minimum te beperken.
Als je nooit meer producten met palmolie koopt weet je dat er voor jou geen tropisch regenwoud wordt gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Maar bij andere tropische oliën zoals kokosolie en sojaolie speelt ook een risico op ontbossing, dus dan moet je alle tropische oliën vermijden.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
Onverzadigd vet is het goede vet. Het is meestal zacht of vloeibaar bij kamertemperatuur. Er zit veel onverzadigd vet in: plantaardige olie.
De gezondheidsraad adviseert dat maximaal 1% van je calorie-inname uit transvet mag bestaan. Dus als je 2.000 calorieën per dag eet, zouden er maximaal 20 uit transvet mogen bestaan. Dat is ongeveer maximaal 2 gram per dag.
Bakken en braden met een vloeibaar product, zoals olie, is beter voor je gezondheid. Het eten van verzadigde vet (zoals in hard vet) verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Sommige soorten olie zijn minder geschikt om te verhitten, zoals extra vierge olijfolie en lijnzaadolie.
Palmvet is in feite dus ook palmolie, maar bevat nog meer verzadigde vetzuren, waardoor het harder is.
Palmolie is goedkoop en makkelijk. De opbrengst per hectare is bij palmolie wel zes tot tien keer hoger dan bij andere oliën, zoals zonnebloemolie en kokosolie. Als wij de hoeveelheid palmolie die we gebruiken omzetten naar andere oliën, hebben we veel meer land nodig.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Ze wijst erop dat kokosolie net als palmolie een tropisch product is. De opbrengst van oliepalmen is echter 'vier tot tien keer hoger' dan bij andere plantaardige oliën, zegt Van der Geest. Ook zijn er voor palmolie minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig dan voor kokosolie, aldus de Milieu Centraal-expert.
De unieke mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en bevat van nature Omega 6 . Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Roomboter is namelijk van nature rijk aan vetten (82 gram per 100): vooral verzadigd vet, plus daarnaast ook transvet. Deze vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
We zijn aangekomen bij zonnebloemolie en deze olie heeft relatief veel voordelen. Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer 85% uit onverzadigde vetten, waarvan 22% enkelvoudig en 63% meervoudig onverzadigde vetten. Het product bevat normaal gesproken geen transvetten en weinig verzadigde vetten en is rijk aan vitamine E.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden.
Saffloer olie
Saffloerolie is zonder twijfel één van de slechtste plantaardige olie die je kunt eten, maar liefst 70% bestaat uit linolzuur en het bevat vrijwel geen voedingsstoffen.
Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren (linoleenzuur) zijn met name lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Ook sommige margarines bevatten omega 3-vetzuren, maar dit is vaak door toevoeging van visolie. Check dus het etiket.
Voedingsmiddelen en verzorgingsproducten
Daar zitten onder meer Wilmar, Unilever, Nestlé en Pepsico aan tafel. Het Brits-Nederlandse Unilever is de grootste gebruiker van palmolie ter wereld. De olie wordt verwerkt in veel voedingsmiddelen en verzorgingsproducten van onder meer de merken Dove, Calvé en Ola.