Een aanwezigheidsdienst heet ook wel een slaapdienst. In het Arbeidstijdenbesluit staan regels voor werktijden en rusttijden tijdens deze dienst. Zo mag een aanwezigheidsdienst maximaal 24 uur duren. En alle uren binnen de dienst tellen als werktijd.
De werkgever mag de werknemer de opdracht geven op het werk te zijn voor een slaap- of waakdienst. Deze dienst bestaat uit minimaal 6 uur en maximaal 8 uur aaneengesloten. Een slaapdienst betekent dat de werknemer op het werk is en beschikbaar moet zijn om onvoorzien en noodzakelijk werk te doen.
Op verzoek van de werknemer worden de halve werkuren door de werkgever uitbetaald door middel van een vergoeding op uurbasis ter hoogte van het actuele uurloon van de werknemer op het moment van het verrichten van de slaapdienst.
een aaneengesloten tijdruimte van ten hoogste 24 uren waarin de werknemer, zo nodig naast het verrichten van de bedongen arbeid, verplicht is een slaapdienst te verrichten.
Vanaf je 57e kun je niet meer worden verplicht tot het draaien van de slaapdiensten. We gaan verder onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om medewerkers in de gehandicaptenzorg eerder te kunnen laten stoppen met werken. Hierbij houden we rekening met de afspraken uit het pensioenakkoord.
Een slaapdienst is een aaneengesloten deel van een dienst waarin de werknemer aanwezig is in de instelling of organisatie en rust geniet maar op oproep beschikbaar moet zijn voor het verrichten van overeengekomen en/of noodzakelijke en/of onvoorziene werkzaamheden.
Kort samengevat betekent dat het volgende. Je werkgever mag tot maximaal 35% van het aantal contracturen als minuren noteren. Bij een contract van 38 uur per week, komt dat dus neer op (38 * 0,35 =) maximaal 13 uur per week aan minuren.
Wettelijk gezien heeft u geen recht op vergoeding van een consignatiedienst. De tijd dat u aan het wachten bent, telt niet als werktijd. Uw werkgever hoeft deze uren dan ook niet te vergoeden. Hier kunnen in uw arbeidsovereenkomst of cao wel afwijkende afspraken over gemaakt zijn.
Wat zijn de regels bij consignatie (oproepdienst)? Als u geconsigneerd bent, moet u in uw vrije tijd bereikbaar zijn voor spoedgevallen. De regels voor deze oproepdienst staan in de Arbeidstijdenwet. Zo mag u 14 dagen per 4 weken consignatiedienst hebben.
De werkgever mag de werknemer de opdracht geven op het werk te zijn voor een slaap- of waakdienst. Deze dienst bestaat uit minimaal 6 uur en maximaal 8 uur aaneengesloten. Een slaapdienst betekent dat de werknemer op het werk is en beschikbaar moet zijn om onvoorzien en noodzakelijk werk te doen.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
Als u regelmatig in nachtdienst werkt, mag uw nachtdienst maximaal 10 uur duren. Werkt u incidenteel in nachtdienst, dan mag uw nachtdienst maximaal 12 uur duren. U heeft recht op een rusttijd na de nachtdienst.
Werktijden en rusttijden consignatie
U mag 13 uur per 24 uur werken. Dit is inclusief de uren die u werkt tijdens uw consignatie. Per 4 weken mag u maximaal op 14 dagen geconsigneerd zijn. Per 4 weken mag u 2 keer 2 aaneengesloten dagen niet werken en ook niet geconsigneerd zijn.
Mag mijn werkgever een consignatiedienst verplichten? Je werkgever heeft het recht je te vragen een consignatiedienst te draaien.Maar alleen als er een afspraak over is gemaakt in je cao of arbeidsvoorwaarden. En als dit hoort bij het werk dat je doet.
Of je een nachtdienst wel of niet mag weigeren hangt af van de reden waarom jij de nachtdienst wil weigeren. Als je bijvoorbeeld volgens de wetgeving al te veel 's nachts hebt gewerkt dit jaar, maar je wordt wéér 's nachts ingeroosterd; dan mag je gegrond op die reden de nachtdienst weigeren.
Per 4 weken mag u maximaal op 14 dagen geconsigneerd zijn.Per 4 weken mag u 2 keer 2 aaneengesloten dagen niet werken en ook niet geconsigneerd zijn.
Toeslag voor nachtdiensten
Voor alle werkuren tijdens een actieve nacht en voor alle uren die gerekend worden voor 'slapende nacht', wordt een toeslag betaald van twintig percent op het loon.
De wet kent geen verplichting extra te betalen voor een nachtdienst, maar in de cao is meestal een of andere toeslag afgesproken. Dat kan een extra compensatie in tijd zijn, zodat de werkweek gemiddeld veel korter wordt.
De minuren zijn voor rekening van degene waardoor de minuren zijn ontstaan, tenzij je iets anders hebt afgesproken met je werkgever. Jouw werkgever is verplicht om je in te roosteren en werk aan te bieden tot de einddatum van je contract.
Sinds 2014 geldt volgens de cao Apotheken het jaarurensysteem (JUS). Het jaarurensysteem houdt in dat aantal te werken uren op jaarbasis (netto) wordt bepaald door de overeengekomen arbeidsduur (bruto) te verminderen met vakantie uren, betaald verlof en feest- en gedenkdaguren.
Arbeidstijden of werktijden zijn de uren die uw werknemer voor u werkt. Werknemers van 18 jaar of ouder mogen volgens de Arbeidstijdenwet maximaal 12 uur per dag werken. Per week is dat 60 uur. Dat mag niet iedere week.
Aan de werknemer mag maximaal 3 keer in elke aaneengesloten tijdruimte van 7 maal 24 uur en 26 keer in elke periode van 13 achtereenvolgende weken het verrichten van een slaapdienst worden opgedragen.
Als uw werknemers ten minste 3 uur van hun dagelijks werktijd of een bepaald deel van hun jaarlijkse werktijd werken in een bij nationale wetgeving vastgestelde periode van 7 uur die de tijd tussen middernacht en 5 uur 's ochtends omvat, worden zij beschouwd als nachtwerkers.
Een werknemer mag maximaal 5 keer per 2 weken, en 22 keer per jaar 12 uur in een nachtdienst werken. - Maximaal 38 uren nachtdienst tussen 00.00 uur en 6.00 uur per 2 weken. Een werknemer mag niet meer dan 7 achtereenvolgende diensten werken als één van die diensten een nachtdienst is.