Acne is een ziekte van de talgkliertjes en haarwortels in de huid. Het komt vooral voor op de rug en in het gezicht. Een andere benaming is jeugdpuistjes, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen.
Acné is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de mens. Hoewel acné vaak geassocieerd wordt met de puberteit, kunnen mensen ook op latere leeftijd last krijgen van acné. Acné kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld levensstijl, voeding of hormonale factoren.
Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne 'rustig' wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet.
Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Bijna iedereen krijgt in de puberteit wel acne, de één meer dan de ander. Een heel enkele keer begint acne pas op volwassen leeftijd. Acne is een zichtbare huidaandoening, die behoorlijk vervelend kan zijn en psychische problemen kan geven.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Je kunt het niet van iemand krijgen of aan iemand overdragen. Bij iedereen zitten er bacteriën in de talgklieren die acne kunnen veroorzaken. Deze bacteriën kun je niet overdragen op andere mensen. Acne is dus niet besmettelijk.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het antibioticum van eerste keus is doxycycline.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Bij hormonale acné veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Vooral een toename in androgene hormonen (lees: testosteron) kan de olieproductie van je huid flink opschroeven.
Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen.
Wat is acne (jeugdpuistjes)?
Wist je dat acne één van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens is? Acne is een ziekte van de talgkliertjes en haarwortels in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters en/of puistjes. Talgkliertjes zitten overal in je huid, behalve op je handpalmen en voetzolen.
Dat terwijl het volgens de arts een mythe is dat puisten besmettelijk zijn. "Je krijgt er geen nieuwe pukkels door en je kunt iemand met pukkels zonder problemen een zoen geven", helpt ze het misverstand de wereld uit.
Antibiotica werken ontstekingsremmend en onderdrukken de groei van de bacterie die een rol speelt bij acné (de P. acnes bacterie). De effecten van antibiotica zijn vaak al na vier tot zes weken zichtbaar op de huid.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Alcohol helpt bij het doden van acne-veroorzakende bacteriën aan het huidoppervlak. Daarom zweren sommigen bij anti-acne-producten op basis van alcohol. Alcohol is ook een ster in het razendsnel ontvetten van de huid; een valkuil voor mensen met een supervette huid!
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.