Een lichamelijke ziekte of intensieve medische behandeling kan het leven ingrijpend verstoren. Niet alleen op somatisch gebied, maar ook op psychisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Patiënten ervaren vaak gevoelens van onzekerheid, machteloosheid, angst, woede, eenzaamheid, twijfel, onbegrip, frustratie en zorg.
Psychosociale problemen zijn problemen die te maken hebben met hoe we ons voelen en hoe we met andere mensen omgaan. Het gaat om dingen zoals het hebben van zorgen, verdrietig zijn, eenzaam voelen, gepest worden of dingen hebben meegemaakt die ons bang maken.
Definitie psychosociale zorg: Psychosociale zorg is een verzamelterm, het bestaat uit psychosociale ondersteuning en psychologische zorg. Psychosociale ondersteuning is vooral gericht op emotionele en praktische ondersteuning bij (relatief) eenvoudige problemen van psychische en sociale aard.
Hulp bij psychosociale problemen
hulp kun je contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Je kunt ook altijd een afspraak maken bij de huisarts om te bespreken wat er speelt en waar je last van hebt. Er kan bijvoorbeeld hulp ingeschakeld worden door maatschappelijk werk, de praktijkondersteuner GGZ of een psycholoog.
Psychosociale hulpverlening is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Zorgverleners kijken naar jou en jouw sociale omgeving. Ze hebben niet alleen aandacht voor emotionele en psychische klachten, maar ook voor de praktische gevolgen van ongeneeslijk ziek zijn.
Stress, pesterijen, burn-out, conflicten, zelfmoord, alcohol- en drugsmisbruik zijn de meest bekende uitingen van psychosociale risico's. De gevolgen van die risico's brengen grote kosten teweeg voor de werknemers (fysieke en mentale gezondheid), voor de onderneming en de gemeenschap in het algemeen.
De vorm van begeleiding bij een zorgvrager met psychosociale en/of psychische en/of psychiatrische problemen zijn vooral het bieden van structuur, bijvoorbeeld door het bieden van vaste eet momenten of dagbesteding.
Stressoren zijn omstandigheden of gebeurtenissen die gepercipieerd worden als bedreigend voor het psychosociale evenwicht. Voorbeelden van stressoren zijn: een echtscheiding, ernstige ziekte (ook van partner/kind), rouw, problemen op het werk, het verlies van werk, veeleisende opvoedtaken of intensieve mantelzorg.
Psychosociale hulpverlening betreft het ondersteunen en weer op weg helpen van mensen met klachten die ontstaan door problemen op persoonlijke, relationele of maatschappelijke gebieden. Ieder mens kent in zijn of haar leven periodes van onzekerheid, van ontevredenheid over zichzelf en het contact met anderen.
Wat is Psychosociale therapie
Het gaat hierbij om het oplossen van persoonlijke problemen, die het dagelijks functioneren belemmeren. De therapie richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het versterken van het zelfbeeld en het omgaan met emoties.
Psychosociale interventies worden gedefinieerd als interventies die zich richten op het beïnvloeden van cognities, emoties, gedrag en sociale interacties, al dan niet in combinatie met elkaar.
Psychosociale hulpverlening wordt gedefinieerd als alle ondersteuning en zorg gericht op het psychisch welbevinden en de gezondheid van getroffenen, zowel in de acute fase als in de nafase en zowel gericht op het collectief als op het individu.
Onder psychosociale problemen worden in dit document verstaan: - emotionele problemen (oftewel internaliserende problemen) zoals angst, teruggetrokkenheid, depressieve gevoelens, psychosomatische klachten; - gedragsproblemen (oftewel externaliserende problemen) zoals agressief gedrag, onrustig gedrag en delinquent ...
1 op 4 mensen heeft tijdens zijn of haar leven te maken met psychische problemen.
Psychosociale gespreksvoering is bedoeld voor studenten binnen de hogere sociale studies en voor psychosociale hulpverleners. Kortom, iedereen die cliënten helpt met hun functioneren op zowel psychisch als sociaal gebied.
Een hulpvraag is een vraag waarmee jij de ander(en) om hulp vraagt over: inzet, kennis, expertise, (onder)steun(ing), assistentie, medewerking, zorg, middelen, etc. Het is de start van een gezamenlijke dialoog en mogelijk aanvullende actie die jou en daarmee de organisatie verder helpt.
Daarnaast bestaat nog de mogelijkheid dat ook gevraagd wordt naar de leef- en werkomstandigheden en psychische factoren (o.a. stress), dit is een zogenaamde psychosociale anamnese. Een anamnese kan zowel schriftelijk als mondeling worden afgenomen.
Kun je niet (helemaal) zelfstandig deelnemen aan de samenleving? Heb je bijvoorbeeld geen dak (meer) boven je hoofd, ben je werkeloos, heb je schulden, of een combinatie hiervan? Heb je daarnaast een psychiatrische stoornis en/of zorg je voor overlast in de buurt. Dan spreken we over sociaal maatschappelijke problemen.
Psychosociale vaardigheden betreffen het omgaan met eigen gevoelens en gedachten of met andere mensen of instanties. Motivatie, self-efficacy (vermogen om zelf taken uit te voeren) en sociale vaardigheden zijn hier bijvoorbeeld van belang.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Steeds meer cliënten in de langdurige GGZ hebben een combinatie van zorgproblemen (multimorbiditeit). Denk aan: meerdere psychiatrische problemen, een verslaving, een verstandelijke beperking en problemen met agressie.