Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
Kies voor inheemse planten die slakken niet aanvreten. Bijvoorbeeld wilde akelei, steenanjer, ooievaarsbek en kruiden als tijm en bieslook. Leg barrières van koffiedik, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten.
Met name knoflook is berucht (net als tegen bladluis trouwens). Maar ook andere looksoorten zoals ui en bieslook schijnen te helpen. Net als sommige planten uit de schermbloemenfamilie als venkel en dille. Daarnaast kunnen ook tomaat en kruiden als tijm en munt helpen de slakken te verjagen.
Plaats planten die geen slakken aantrekken
In de moesten zijn ze gek op sla, courgette en sperziebonen. Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan.
Slakken voorkomen in de moestuin
Je kunt ze afschrikken door anti-slak gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals munt, salie, tijm of knoflook. Creëer een droog oppervlak in je moestuin zonder dat je moestuinplanten een tekort aan water hebben.
Geef ze zemelen te eten of strooi gemalen koffie rond de planten. Wie zuinig is ingesteld gebruikt koffiedik, maar daar zit minder cafeïne in en dat werkt dus niet zo goed. Heel bekend is het bakje met bier dat je ingraaft in de grond. De slakken komen op de geur van gist af, vallen in het bakje en verdrinken.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Zo zijn ze bijvoorbeeld helemaal dol op jonge Chinese kool en paksoi. Je kunt hier slim gebruik van maken en bewust een paar van deze plantjes tussen de rest van je groenten zetten. Terwijl de slakken zich tegoed doen aan jouw lokplantjes, kunnen je andere groenten ongestoord doorgroeien.
Van welke planten houden slakken? Natuurlijk hosta's, de grote favoriet van slakken. Als een hosta nog klein is en het blad wordt een klein beetje aangevreten, dan groeit dit gaatje later tot een enorm gat. Bij fruit en groente zijn jonge sla en aardbeiden vooral de klos.
Afstotende planten: plant ze rond de moestuin. Goudsbloem, afrikaantje, bernage… meter) en witte klaver (2 tot 3 meter) stoten naaktslakken af.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Slakken zijn dol op planten met veel voedingsstoffen. Voorbeelden hiervan zijn sla- en koolsoorten, aardbeien, komkommers en pompoenen. Naast groentes zijn ook kruiden zoals basilicum en dille heel erg in trek bij slakken.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen.
De geur van kaneel is voor veel mensen een favoriete geur, maar insecten en ongedierte daarentegen vinden het vreselijk! Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe?
Houdt slakken weg
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Door zout op de huid van een slak te leggen is de concentratie zout daar veel hoger dan binnenin de huidcellen van de slak. Al het water uit die cellen gaat dus naar buiten. Resultaat: de slak droogt helemaal uit."
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Knoflook jaagt slakken weg
Teentjes knoflook rondom de plant verspreiden. Slakken houden niet van knoflook. Tevens kan men ook een mix van water en knoflook in een plantenspuit planten besproeien. Let op verhouding water en knoflook 2/3 water, 1/3 knoflook.
Slakken kun je weren uit je tuin door sterk geurende planten te plaatsen tussen de planten waar ze zo verzot op zijn. Of je kunt juist planten plaatsen waar slakken verlekkerd zijn, ver weg van de planten die je zelf lief hebt. Beide technieken zijn zeker niet zonder gaten, letterlijk!
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen vooral tevoorschijn bij valavond en 's nachts, tussen maart tot oktober.