Opgelet vaak worden lavalampen verkocht onder een categorie voor kinderen. Weet dat een lavalamp steeds een hitte-bron bevat (lamp) om de was in de vloeistof te doen smelten. Er is dus altijd een gevaar voor verbranding bij aanraking van de lavalamp.
Zoals je waarschijnlijk aan de ingrediënten kunt zien, zijn de componenten van een lavalamp behoorlijk giftig. Dit is het geval als je zo'n lamp gekocht hebt, maar ook als je het zelf gemaakt hebt.
Laat de lavalamp niet langer dan 6 uur per dag aan staan en zorg ervoor dat de lavalamp niet oververhit raakt. Dit zal de levensduur van de lavalamp verlengen. Oververhitting is te herkennen wanneer er een grote bel te zien is of een heleboel kleine belletjes.
Na verloop van tijd zal de kleurstof in de lava vervagen, direct zonlicht zal dit proces versnellen door de ultra-violette straling. Zorg ervoor dat de lamp niet in de zon staat. Deze verkleuring is helaas permanent en de vloeistof is helaas niet vervangbaar. Waarom is de fles van mijn lavalamp beslagen?
Lavalampen kunnen om twee redenen troebel worden: ofwel ze zijn geschud of verplaatst terwijl ze heet waren, ofwel de fles heeft het einde van zijn levensduur bereikt (na ongeveer 2.000 uur).
Een lavalamp is een lamp die vooral gebruikt wordt als decoratie in plaats van verlichting. De klodders wax die langzaam opkomen en weer verdwijnen lijken wel op lava.De lavalamp dankt daar ook zijn naam aan. De lavalamp werd in 1963 uitgevonden door Edward Craven Walker, een Engelse ingenieur.
Wij maken een lavalamp met behulp van een bruistablet. Je kan hiervoor eigenlijk elke bruistablet gebruiken. Bijvoorbeeld een vitamine bruistablet. Een lavalamp kan je ook maken met spa rood (fris), zout of baking soda (zuiveringszout) en azijn.
Door te rekenen aan de elektrische en magnetische velden, kwam hij erachter dat er een specifieke golfsnelheid nodig is om een elektromagnetische golf in stand te houden. Een snelheid van maar liefst 300.000 km/s.
De geigerteller is een stralingsdetector, waarmee ioniserende straling gemeten kan worden. Zulke straling kan niet door menselijke zintuigen worden waargenomen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenstralen en radioactiviteit.
De exacte levensduur volgens de fabrikant staat altijd aangegeven in de specificaties. Gemiddeld verbruikt een lamp die alleen in de avond aangaat 1460 branduren. Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren.
Bij verlichting op basis van fluorescentielampen met een elektromagnetische ballast (voorschakelapparaat van het oude type) is een afwezigheid van meer dan 20 minuten voldoende om het licht te doven, terwijl bij een afwezigheid van minder dan 15 minuten het licht mag blijven branden.
LED lampen gaan duizenden uren mee. Halogeen en gloeilampen gaan beperkt mee (1000 uur) omdat de gloeidraad zo heet wordt dat deze langzaam verdampt. Bij een LED is dat niet zo, die gaan vele tienduizenden uren niet achteruit.
Doe ongeveer 3 eetlepels baking soda in de fles. Vul de fles daarna voor tweederde met zonnebloemolie. Daarna meng je wat azijn met een paar druppels voedingskleurstof. Gooi nu steeds wat gekleurd azijn in de fles en kijk hoe de lamp begint te borrelen!
Het inademen van kwikdampen kan in theorie gezondheidsschade veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel en de nieren. Symptomen zijn slapeloosheid, geheugenverlies en hoofdpijn. Het kwik kan echter enkel vrijkomen uit een spaarlamp indien de lamp breekt.
Lampen voor de Astro lavalamp: 35W schroeffitting
35W E14 SES-lampen met schroeffitting als vervanging of reserve.
Hoewel we het niet kunnen voelen, kan ioniserende straling schade veroorzaken in ons lichaam als we hieraan worden blootgesteld. De mate van blootstelling hangt af van de hoeveelheid en soort radioactieve stoffen die vrijkomen.
Voor mensen is gammastraling erg gevaarlijk, omdat het zoveel energie heeft en moeilijk tegen te houden is. Vaak heb je een dik stuk lood of ongeveer een meter beton nodig om de meeste gammastraling tegen te houden. In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten.
De straling van radioactief materiaal kan het DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid) in het menselijk lichaam beschadigen. Meestal repareren eiwitten deze beschadigingen, maar soms gebeurt dat niet of niet goed. Als de reparatie van beschadigd DNA niet goed lukt, kan dat jaren later kanker veroorzaken.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.