Er moet net een klein beetje ruimte overblijven. Die ruimte zorgt er namelijk voor dat je je warm kan blijven houden. Te weinig ruimte = de wind zorgt ervoor dat je lichaam direct afkoelt. Te veel ruimte = de ruimte tussen jou en je jas koelt te makkelijk en te snel af, waardoor je het ook weer koud krijgt.
De schoudernaad hoort precies op het puntje van je schouder zitten. Als dit niet het geval is, is de mantel te groot. Als de naad meer richting je nek gaat, dan is de jas te klein. Ook kan je door je armen omhoog te doen voelen of de mantel goed zit.
Bij een goede winterjas denk je misschien al gauw aan de lengte van de jas. Dat is heel slim, want een te korte jas kan net te koud zijn op een frisse dag in de winter. Een winterjas die net over of net op je billen valt, is perfect.
Daar zijn de meningen over verdeeld: de één vindt dat één winterjas per kind voldoende is, terwijl de ander toch liever meer keuze heeft. Een kind is bijvoorbeeld al gauw vies of nat, waardoor het wel een fijn idee is dat je nog een andere jas aan kunt trekken. Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.
Ganzendons is de gouden standaard op het vlak van thermische isolatie. Donsjassen houden je dus echt wel warm. Sommige donsjassen houden je warmer dan andere, dit hangt af van de vulkracht en de hoeveelheid dons in je jas - hoe hoger het nummer, des te warmer is de jas.
Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 87,36 euro uitgeven aan een nieuwe winterjas.
Probeer eens modellen met een iets verhoogde mouwinzet en een natuurlijke schouderlijn om een slanker silhouet te creëren. De kleur – Je ziet nu jassen in de mooiste kleuren, maar is je kledingbudget beperkt, ga dan voor een jas in een neutrale kleur (die jou goed staat).
Lange jassen die tot op je knie vallen zijn geen goed idee als je wat kleiner bent: ze doen je nog kleiner lijken. Voor jou geldt: hoe korter de jas, hoe beter. Een jas met een duidelijke taille (een kortere mantel met riem bijvoorbeeld), korte wollen jas, korte parka of fluffy jas laat je optisch groter lijken.
Als je met de auto overal heengaat, dan is een winterjas niet echt nodig of alleen als de temperatuur ruim onder het vriespunt ligt. Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan.
Je leren jasje moet natuurlijk wel goed zitten. Je wil een leren jasje niet te strak kopen, want er moet nog wel een lekkere trui onder passen. Maar waarschijnlijk wil je ook dat hij wel mooi aansluit. Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten.
Het antwoord op de vraag wanneer een pak goed past, is eenvoudig: een pak moet goed aansluiten op het lichaam. Het mag niet om het lichaam flodderen. De mouw en de broekspijpen mogen niet te lang of te kort zijn. Het colbert moet net over de billen komen en de pantalon moet op de taille zitten.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Een warme jas is wel nodig tijdens de koude wintermaanden. Hoe warm een jas is, wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid wol dat in de voering verwerkt is. Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Vanaf 10 graden kan je winterjas vaak wel uit. Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat.
Donkere plek
Ruim de winterjassen altijd op in een koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Dus bij voorkeur niet in de garage, kelder, schuur of andere stoffige en vochtige ruimte, tenzij je ze luchtdicht verpakt in een vacuum opbergzak.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen?
Er wordt vaak ook maar één jas per jaar gekocht. In veel gevallen is dit de gewone winterjas, die ook aan het begin van de lente, herfst en zomer wordt gedragen. Deze jas gaat ongeveer twee tot drie jaar mee en wordt niet snel vervangen.
Wanneer het 15/16 graden is, kunnen zij gerust zonder jas buiten spelen. Denk er altijd wel aan dat de ochtenden en avonden in het voorjaar fris kunnen zijn. Het is dus aan te raden om altijd een jas of vest mee te nemen. Is het in de ochtend al 15 of 16 graden dan kan de jas gerust thuis achter blijven.