Rond de leeftijd van 3 à 4 maanden is je baby erg geboeid door zijn handjes. Om deze motorische vaardigheden nog meer te stimuleren kan je je zoontje of dochter best een grijpspeeltje geven. Een rammelaar is dan een goed idee: je kindje leert naar een voorwerp grijpen en dit vast te houden.
Spelen baby 0-3 maanden oud
Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal. Dat betekent dat je als ouder/verzorger veel tegen je baby moet praten.
Alles wat je baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, een zachte bal, een pop of knuffel en ringen. Maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een felgekleurde (zak)doek of een onbreekbaar spiegeltje zorgen voor urenlang plezier.
Babyspeelgoed per leeftijd
Geschikt zijn: een mobiel, muziekdoosje, stoffen ballen en grijpspeeltjes aan een boog boven de kinderwagen of wieg. Baby's van vier tot zes maanden vermaken zich met rammelaars, pieppopjes, beestjes met een belletje erin of een bijtring. Ook geschikt: een babygym.
Een spelletje als 'klap eens in je handjes', waarbij je zijn handjes of zelfs voetjes pakt en alle gebaren mee laat doen, vindt je kleine ook leuk. Of 'dans' met je kind in je armen. Is dat wat te veel voor je kleine, loop dan met hem in je armen door de kamer en laat hem alles zien.
Met 1-2 maanden reageert je baby duidelijker op aanrakingen. Strijk daarom eens met verschillende stoffen en texturen langs zijn zachte babyhuidje en kijk wat hij lekker of leuk vindt. Probeer het met een pluche knuffeltje of een van ribbelstof, katoen of satijn.
Na 3 maanden heeft een baby of kind al zijn eigen manier gevonden om drinken en eten weg te slikken. Het vraagt dus enige tijd voordat de tong een goede/nieuwe slik aangeleerd heeft en kan kwijlen ontstaan of erger worden. De hersenen moeten deze bewegingen gaan aan sturen.
Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur 's nachts (helaas is dit niet aan één stuk) en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
In principe heeft een kleine baby helemaal geen speelgoed nodig. Natuurlijk moet een baby wel spelen om zich te ontwikkelen. Maar dat hoeft niet beslist met speelgoed. Je hebt vast ook genoeg dingen in huis waar je kindje graag of zelfs liever mee speelt.
Met een muziekmobiel boven de box of wieg leert je baby spelenderwijs de wereld om zich heen ontdekken. Goed voor zijn ontwikkeling en motoriek, maar ook: urenlang speelplezier. De eerste weken slaapt je baby veel.
Vanaf ongeveer 3 maanden kan je baby zelf speelgoed vasthouden, bijvoorbeeld een eenvoudige rammelaar, een zacht doekje of zachte knuffels. Na ongeveer vier maanden gaat je baby grijpen en voorwerpen vastpakken. Wanneer kinderen iets kunnen vastpakken, vinden ze steeds grotere dingen leuk.
De komende maanden groeit en ontwikkelt je kindje verder. Je baby lijkt steeds minder op een kikkervisje en steeds meer op een mensje. Het gezicht krijgt steeds menselijkere trekken. Ook verdwijnen de staart en de 'zwemvliezen' tussen de vingers en tenen.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk.
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Deze eerste tandjes, ook wel melktandjes genoemd, kunnen al doorkomen vanaf dat je baby 3 maanden oud is, maar dit kan ook pas tussen de 12 en 14 maanden zijn. Het zou kunnen dat het tandvlees van je kindje wat gezwollen en gevoelig is voordat het tandje erdoor komt.
Nog voordat je de tandjes in het mondje ziet, kun je al aan je baby merken dat er tandjes onderweg zijn. Kindjes hebben er vaak last van en dit kan tot uiting komen in hangerig of humeurig gedrag, meer kwijlen dan normaal, minder willen drinken, slechter slapen en soms ook koorts.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Baby 2 maanden: spelen
Duw bijvoorbeeld zachtjes tegen zijn voetzolen en laat hem zelf zijn beentjes weer strekken. Of 'fiets' met zijn benen. Zo sla je twee vliegen in één klap: de oefeningen zijn goed voor je baby van 2 maanden oud en het is leuk om samen bezig te zijn. Je kind leert steeds beter grijpen.