Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
Bloemkoolbodem bevat minder calorieën
Het is én lekker én een stuk gezonder. Doordat een deel van het deeg wordt vervangen door bloemkool, scheelt het vaak ook nog eens op de calorieënteller. Zo kan een pizza met bloemkoolbodem al snel zo'n derde minder aan calorieën bevatten.
In deze bloemsoort zitten weinig vezels, waardoor het ongeveer even gezond is als wit brood. Ook de pizzabodem van bloemkool bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem. Wie een pizza wil maken, is dus niet per se veel beter uit met een bodem van bloemkool.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Er zitten 339 kilocalorieën in 1 stuk (150 gram) pizzabodem. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizzabodem'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Diepgevroren pizza's bevatten doorgaans minder verzadigde vetten dan verse in de supermarkt. Pizza's met een dunne korst lijken gezonder, maar bevatten vaak meer vetten dan die met een dikke korst.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Bloemkoolpizza (100 g) bevat 153 calorieën. Calorieën Verdeling: 54% vet, 13% kolhy, 33% eiwit.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
Toch zijn niet alle alternatieven volgens Seidell slecht. Courgette spaghetti en bloemkoolrijst zijn volgens hem wél gezond. “Maar bloemkoolpizzabodems kun je beter laten staan. Deze bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem en is ongeveer even gezond als witbrood.”
De vitamines en mineralen uit de oorspronkelijke groenten blijven nog wel voor een groot deel behouden in een pizzabodem. Daarnaast bevatten pizzabodems van groenten meer verzadigde vetten en toegevoegde stoffen zoals als suiker en zout.
De minste koolhydraten vind je in de Dr. Oetker Yes it's pizza spinach crust met de Magioni Ultra thin salami als goede tweede. De meeste koolhydraten vind je in de AH Pizza Margharita.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Wie een of meer porties pizza per week at, had 59 procent minder kans op het krijgen van slokdarmkanker en 34 procent minder kans op mond- en keelkanker, zo ontdekten de onderzoekers. Ook daalde het risico op dikke darmkanker. Ren echter niet te snel naar de supermarkt of naar de telefoon om een pizza te bestellen.
We kunnen nu een schatting geven van de calorieën die pizza bevat. Een pizza margherita zal op ongeveer 950 calorieën uitkomen. Bijvoorbeeld een salami bevat meer calorieën: een stuk of 1150. Voor andere pizza's kun je zelf ongeveer kijken hoe veel er van bepaalde ingrediënten op zit.
Er zijn 373 calorieën in een portie zelfgemaakte pizza.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon.