Veel voedselproducten, zoals vis en zeevruchten, kaas en kool kunnen (tijdens de bereiding) ronduit stinken, maar hebben wel een heerlijke smaak. Verse vis stinkt niet, maar als ze een tijdje stilligt of als er ergens veel vis- en visafval ligt, heb je toch te maken met een typische lucht.
Het beruchtste gerecht van IJsland is zonder twijfel de gefermenteerde haai (kæstur hákarl). Het is een vrij prijzige delicatesse en een gerecht dat je moet leren eten – áls je dat zou willen, that is. De geur ervan is namelijk weerzinwekkend. Het heeft het aroma van rottend kadaver, kattenpis en ammoniak.
Groenten afkomstig van de kruisbloemfamilie, zoals boerenkool, spruitjes, kool, broccoli en bloemkool. Zwavel en bepaalde kruiden (bijvoorbeeld curry en komijn) veroorzaken onaangename geurtjes. Overmatig vlees eten. Ook hierdoor kun je een onaangename lichaamsgeur ontwikkelen.
Op biologisch en scheikundig niveau is er niet zoiets te vinden als de allerwalgelijkste geur ooit. Dat is jammer, maar omdat stank subjectief is, kun je het wel aan mensen vragen. Er zijn talloze vragenlijst voor geur en stank in omloop.
Probeer voor een stinkende kaas eens een Munster, Livarot, Brie Fermier, Dorset, Alpine of Torta del Casar. Laatstgenoemde is een kaas van Merino-schapen uit de Extremadura-regio in Spain en wordt gemaakt van de bloemknoppen van de kardoen-distel, die het een heel specifieke smaak geeft. Of probeer eens Époisses.
Amorphophallus titanum – Reuzenaronskelk
In het Engels heeft de plant de bijnaam corpse flower, oftewel lijkbloem. Dit komt uiteraard door de ontzettend vieze, sterk rottende geur die insecten zoals aaskevers en aasvliegen aantrekt.
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
Week het kledingstuk voor het wassen een nacht, of in elk geval minimaal een uur, in een emmer met water met azijn. Zorg ervoor dat het kledingstuk helemaal ondergedompeld is. Je hoeft niet bang te zijn dat je kleren dan naar azijn gaan ruiken. Die lucht is er na het wassen helemaal af.
Doerian is een tropische vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil. De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur.
Iedereen vindt vanille de lekkerste geur ter wereld (en zweetvoeten de vieste) Over de hele wereld vinden mensen dezelfde geuren lekker ruiken. Hun voorkeur wordt niet cultureel bepaald, maar is aangestuurd door de structuur van de geurmoleculen zelf.
Een stinkkaas krijgt, om de status van stinkende kaas te verkrijgen, ondergedompeld in een badje van zout, water, gist of likeur. Dit badje is heel aantrekkelijk voor bepaalde bacteriën, die op hun beurt zorgen voor de kenmerkende geur.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Atrofische rinitis is een chronische aandoening van de neusholten. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.
Het is subjectief en bovendien ruik je je eigen adem vaak niet meer, omdat deze geur zo bij je hoort. Met deze ademtester weet je objectief of je uit je mond ruikt of niet. Hoe werkt het? De ademtester meet de zwavelverbindingen die worden gemaakt door bacteriën in de mond, tussen de tanden, amandelen, keel en neus.
De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje. Daardoor zijn ze voor die specifieke geur niet gevoelig meer. Je eigen aroma kun je eigenlijk alleen achterhalen, door het aan de mensen om je heen te vragen.
In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, wat verklaart waarom 'gezonde' mensen wel eens uit hun mond ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten o.a. in dode cellen, speeksel en voedselresten. Voedselresten achtergebleven tussen tanden en of een kunstgebit kunnen daardoor ook halitose veroorzaken.
Als de plant bloeit verspreidt 'ie een vieze geur van rottend vlees om vliegen te lokken. Die denken dan dat er eten ligt, maar vinden in de plant alleen stuifmeel. Stuifmeel is een soort poeder van een plant of bloem. Het blijft aan bijvoorbeeld vliegen plakken die op de plant zitten.
Stinkt naar rottend vlees en braaksel
Behalve de zeldzame bloei staat de penisplant ook bekend om zijn stank. Van Vugt: 'Het ruikt naar rottend vlees, braaksel en een vuilnisbak die lang in de zon heeft gestaan. Dat is omdat de plant vliegen wil aantrekken voor de bestuiving.
Het is namelijk zo dat de stank die lelies -en veel andere planten- afgeven bedoeld is om insecten aan te trekken. De onaangename geur bootst rottend materiaal na, waar insecten op afkomen om van te eten. Planten, waaronder lelies, doen dit om zich voort te planten.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.