Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen. Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.
De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak 'smeren'. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt.
Het 'werken' van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat is het moment dat het hout kraakt en dat je hoort. In bed kan dat zomaar ontstaan, maar ook op het moment dat je beweegt.
Onvoldoende ruimte voor zwel en krimp.
Ten gevolge van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kan hout 0,5 tot 1% in de breedte variëren.
Je kan krakend laminaat verhelpen met zoiets eenvoudigs als talkpoeder. Strooi wat van dat poeder over je laminaatvloer en het kruipt tussen de planken en in de kieren. Gevolg: weg gekraak. Het poeder zal het geluid immers dempen.
Het antwoord kan heel verschillend zijn, maar meestal ligt het aan het leggen van de vloer. Als er op dat moment bijvoorbeeld te veel vocht was, of de ondervloer niet vlak genoeg of er onvoldoende rekening is gehouden met het uitzetten bij temperatuurverhoging, dan kan laminaat kraken.
Laminaat leggen op een houten vloer is in principe geen probleem. Wel is het zaak dat u de houten vloer die er al ligt op een aantal dingen controleert: Losliggende delen: deze moeten eerst vastgezet worden. Oneffenheden: deze moeten eerst afgevlakt worden.
In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte. Constructies die onder wisselende temperaturen maatvast moeten blijven worden dan ook vaak van hout gemaakt. Als hout droogt dan krimpt het. Maar het krimpt niet regelmatig.
Winter: hout krimpt
Als het langdurig vriest en niet regent, kan de luchtvochtigheid dalen. in combinatie met het stoken van de verwarming zorgt dit voor extreem droge lucht. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid en leefklimaat, maar ook voor je houten vloer. Deze kan gaan krimpen, scheuren of schotelen.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Door de wrijving tussen hout en vocht krijg je een krakend - soms piepend - geluid. In principe geen probleem, maar erg vervelend als je er op let. Gelukkig is het prima te verhelpen. Trappen van wat harde houtsoorten zoals eiken of beuken kraken minder.
Door deze te lage druk komen in het gewrichtssmeer opgeloste gassen vrij. De vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat meer ruimte in het gewricht. Die ruimte wordt weer gevuld met gas en dat maakt een 'ploppend' geluid. Dit is het geluid dat je hoort wanneer je je vingers knakt.
Oorzaken van krakend geluid in uw huis kunnen zijn een onstabiele dakconstructie, slechte bevestiging van de dakplaten, of oplegging van de dakplaten op geschilderde balken zonder viltbescherming. Oplossing krakend geluid in huis: Opnieuw monteren van de dakplaten volgens het voorschrift van de fabrikant.
Als je balken niet hoog genoeg zijn, kan je ze verhogen én verstevigen door er balken haaks op te vijzen. Zo maak je T-balken, die een veel grotere weeerstand hebben tegen doorbuiging. Zorg dat je de bovenste balk om de 12 cm goed vastvijst in de opstaande balk, zodat het een samenwerkend geheel wordt.
Een bestaande houten verdiepingsvloer kan onder de juiste omstandigheden vervangen worden door een betonvloer.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Kiln-gedroogd hout is kunstmatig gedroogd hout (ook wel oven gedroogd hout genoemd) en kan tot wel 0,4 centimeter krimpen of uitzetten in breedte, voor elke 10 centimeter lengte. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, vertaalt dit zich toch in een verandering van 2,5 centimeter bij een tafel va 120 centimeter.
Of ben je jouw eigen houten vloer zat en wil je er een nieuw mooie vloer op leggen? Een van de opties is een PVC vloer. Een PVC vloer leggen op houten ondervloer is goed mogelijk. Dit betekent dat je een prachtige PVC vloer kunt leggen bovenop je bestaande houten vloer.
Op een houten vloer zijn ondervloeren in tegelformaat een veilige keus. Voorbeelden hiervan zijn groene vloerplaten of een Redupax ondervloer. Is de houtenvloer vlak gemaakt met OSB platen, spaanplaat of underlayment platen dan zijn ondervloeren op rol ook geschikt.
Een houten vloer vervangen door een betonvloer kost tussen de €100 en €150 per m2. De prijs is vooral afhankelijk van het vloeroppervlak. Hoe groter de vloer, hoe lager de prijs per m2. De prijs hangt ook af van welke nieuwe vloer je gaat leggen.