Ook wanneer de situatie in de relatie uitzichtloos is, kan het moeilijk zijn om uit elkaar te gaan. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld: angst voor eenzaamheid, financiële achteruitgang wanneer je uit elkaar gaat en een andere leefomgeving. Ook dat kunnen overwegingen zijn bij scheiden of blijven.
Het verbreken is vaak moeilijk omdat je je door de angst en emotie laat regeren in plaats van door dat dal van wanhoop naar plezier, werkelijk geluk en nieuwe mogelijkheden toe durft te leven. Het is soms makkelijker ongelukkig aan te rommelen dan door de pijn en 'niet-weten' naar de toekomst te kijken.
Het CBS heeft onderzocht wat mensen aangeven als redenen om uit elkaar te gaan. Voor mannen zijn dat: 'op elkaar uitgekeken zijn', 'gebrek aan vertrouwen' en 'botsende karakters'.Voor vrouwen: 'op elkaar uitgekeken zijn', 'gebrek aan vertrouwen' en vreemdgaan'.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 à 15 jaar beëindigen. Hierbij ligt het scheidingspercentage in steden hoger dan erbuiten. Zo geeft onze ervaring ook aan dat er specifieke momenten zijn wanneer scheiden vaker voorkomt.
Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren.
Redenen om te blijven kunnen bijvoorbeeld zijn:
Je houdt nog van elkaar. Jullie zijn beiden bereid (professionele) hulp te zoeken. Jullie hebben samen veel opgebouwd, meegemaakt en gedeeld. Jullie kennen elkaar erg goed.
Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar. Toch is dit verwerkingsproces erg persoonlijk: sommige mensen hebben minder tijd nodig, anderen zullen er misschien nooit over heen komen.
Bovenaan in de lijst van de meest voorkomende redenen om te scheiden staat het uit elkaar groeien van de partners. 44% van de partners geeft dit als voornaamste reden om te scheiden aan waarbij moet worden opgemerkt dat deze reden ruim te interpreteren is.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht.Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Scheiding als traumatische ervaring
Hoewel het wat zwaar klinkt, kan een scheiding worden ervaren als een traumatische ervaring. Je temperament en je ervaringen binnen je (vroegere) partnerrelaties kunnen hiervan de veroorzakende factoren zijn. Het is goed om inzicht te krijgen wat er in dit geval met je gebeurt.
De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Vaak zien we dat als de relatie lang geduurd heeft en/of heel intens is geweest, dat het langer duurt. Tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt.
Binnen vijf jaar na de scheiding in 2014 (op 1 januari 2019) woonde 40 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen samen met een nieuwe partner. Binnen een jaar na de scheiding woonden mannen (11 procent) slechts iets vaker dan vrouwen (10 procent) weer samen.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem. 'Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Een kleine 3 procent is echt ongelukkig, en 9 procent vindt zichzelf gelukkig noch ongelukkig. Dat meldt het CBS op de internationale dag van het geluk, met nieuwe cijfers. Het geluksgevoel gaat sterk samen met iemands gezondheid.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt.
Jij wilt scheiden, maar je partner niet. Dan kun je scheiden zonder toestemming van je partner. Het antwoord is dus ja: scheiden zonder toestemming van de andere partij is mogelijk. Wanneer je op deze manier wilt scheiden, dien je samen met een advocaat een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank.
Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de 'verliescirkel' of de 'rouwcurve': van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting.