Bij shorttrack wordt echt loeihard geschaatst. Topschaatsers rijden zo'n 50-55 kilometer per uur.De schaatsers van coach Benny rijden 40-45 kilometer per uur.
In het schaatsen staan nog enkele ongelooflijke records genoteerd, op de 1000 meter haalde de Amerikaan Shani Davis in 2009 in Salt Lake City een gemiddelde snelheid van 54,2 Km/uur. Op de 1500 meter haalde de Rus Denis Yuskov in 2017 in Salt Lake City een gemiddelde snelheid van 53,44 Km/uur.
Hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot drie ronden voor het einde.
Shorttrackschaatsen is rond 1890 ontstaan in Engeland, waar rolschaatsen populair was. Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet. De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen.
Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. De afstanden die verreden worden zijn de 500 (4½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13½ ronde).
Gele kaarten
Bij een zeer grove overtreding of onheus gedrag kun je ook een rode kaart krijgen.
De afstanden die verreden worden zijn de 500 (4½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13½ ronde). Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten.
Shorttrackers dragen verplicht knie- en harde scheenbeschermers. Door een 'misslag' van een schaatser of bij een val kun makkelijk tegen zijn ijzer aanrijden. De schaatsen hoeven dan niet eens scherp te zijn om snijwonden te veroorzaken. Tevens draagt een shorttracker verplicht nekbescherming.
Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald kan worden, vaak door de hoge snelheid met de hand aan het ijs in de bochten. De bochten worden gemarkeerd door zeven rubber blokken.
Voor de loting van de startvolgorde kan op basis van de resultaten van de selectiewedstrijden het deelnemersveld door het sectiebestuur in groepen worden verdeeld. Indien er een groepsindeling is, zal de groep met de beste rijders het laatst rijden. (deze bepaling is van toepassing bij alle kampioenschappen langebaan).
Short gaan, short selling of het innemen van een baissepositie is het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. Het kan gaan om effecten zoals aandelen en obligaties.
Het herenschaatsen kent een zestal officiële afstanden, namelijk de 500, 1.000, 1.500 meter en de 3, 5 en 10 kilometer. Laten wij de gemiddelde afstand hiervan, de 3.000 meter, eens nader bekijken. Momenteel is het wereldrecord in handen van de inmiddels gestopte Noor Eskil Ervik met een tijd van 3.37,28.
Het is Kjeld Nuis gelukt om op schaatsen een indrukwekkende snelheid van boven de honderd kilometer per uur te halen. Op het Noorse zoetwatermeer Savalen haalde de meervoudig olympisch kampioen een snelheid van 103 kilometer per uur, een wereldrecord.
Kjeld Nuis heeft bij de Noorse plaats Savalen een nieuw snelheidsrecord neergezet. De olympisch kampioen op de 1500 meter haalde op het bevroren in het zog van een auto met een windscherm een snelheid van 103 kilometer per uur. "Dit record wordt nooit meer verbeterd", is zijn stellige overtuiging.
De aflossing (Engels: relay) is een wedstrijdvorm bij het shorttrack (schaatsen) waarbij leden van hetzelfde team elkaar af moeten wisselen.
Shorttrackpakken aan de andere kant zijn vooral ontworpen met het oog op comfort en veiligheid. Vooral door het grote risico op valpartijen en aanvaringen tussen de schaatsers heeft de Internationale Schaatsunie ISU bepaald dat de schaatspakken van shorttracker snijvast moeten zijn.
Als je op vaste schaatsen niet goed zijwaarts afzet, dan ga je krassen in het ijs. Maar met de klapschaats is dat praktisch onmogelijk. Want als je op de klapschaats teveel met je punt afzet, als je teveel voorop hangt, dan klapt de schaats open, verlies je druk en zet je af in het luchtledige en kom je amper vooruit.
Tot een aantal jaar geleden werden schaatsen alleen geslepen met de klassieke slijpstenen met verschillende korrelgrootte. De korrels zijn van Carborundum of aluminium oxide. Dit is het zelfde materiaal dat wordt gebruikt voor slijpschijven om bijvoorbeeld steekbeitels mee te slijpen.
Bij zowel de mannen als de vrouwen staan er traditioneel drie individuele afstanden op het programma bij de Olympische Spelen. Dit zijn de 500 meter, de 1000 meter en de 1500 meter. Daarnaast is er een relay.
Bij het langebaanschaatsen worden de blokjes gebruikt om de afzonderlijke banen voor de schaatsers aan te geven, terwijl de blokjes bij het shorttrack alleen de bochten markeren.
Kjeld Nuis snelste schaatser ooit met 103 km/u. Kjeld Nuis heeft vandaag in Tynset, Noorwegen de magische grens van 100 km/u doorbroken. De Olympisch kampioen haalde op natuurijs en achter een windscherm een snelheid van maar liefst 103 km/u. Kjeld Nuis verbreekt daarmee z'n eigen wereldrecord met 10 km/u.
Door gebruik te maken van de zwaartekracht, kun je snelheid verhogen. Wie dit zo effectief mogelijk doet, zal sneller gaan. Daarom is het heel belangrijk om het lichaamsgewicht juist te gebruiken bij het zijwaarts afzetten. Daarbij draait het om de uitgangshouding van het lichaam.
"Schaats vier à vijf vlakke rondjes op 90% en klok deze. Dat is een mooie indicatie voor 12,5 ronde in de wedstrijd in schaatspak en op scherpe schaatsen."