Een paraplubestemmingsplan is een bestemmingsplan dat het gehele grondgebied van een gemeente omvat. Dit plan bevat slechts enkele voorschriften, en heeft een aanvullende werking op alle andere bestemmingsplannen in de gemeente. Zo kon relatief eenvoudig aan alle bestemmingsplannen de parkeernormen worden toegevoegd.
Een paraplubestemmingsplan is een bestemmingsplan dat als een paraplu over andere, reeds bestaande bestemmingsplannen heen hangt. Het is een partiële herziening.
Wat is een paraplubestemmingsplan? Een paraplubestemmingsplan is dus een partiële herziening van meerdere verschillende bestemmingsplannen. Op een of meerdere onderdelen worden de verschillende bestemmingsplannen aangepast met het parapluplan. Voor het overige blijven de bestemmingsplannen dus gewoon geldig.
In dit parapluplan is een parkeereis opgenomen voor de gebieden binnen de gemeente waar nog geen parkeereis geldt. In het parapluplan Parkeren wordt een soortgelijke parkeereis opgenomen zoals deze voorheen via de Bouwverordening gold. De hoofdregel is dat het parkeren op eigen terrein moet worden opgelost.
Daarnaast heeft het veegplan betrekking op enkele reparaties van verschillende bestemmingsplannen. Een parapluplan biedt de mogelijkheid alle of een (groot) aantal bestemmingsplannen binnen de gemeente in één keer te herzien en/of aangevuld voor een bepaald aspect.
Het 'Paraplubestemmingsplan Archeologie' voorziet in een geactualiseerde regeling op het gebied van archeologie in alle geldende bestemmingsplannen van de gemeente.
Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u bekijken welk bestemmingsplan van toepassing is op uw perceel. U kunt bestemmingsplannen ook inzien bij de gemeente.
Bent u op zoek naar een bestemmingsplan, een structuurvisie of algemene regels die gemeenten, provincies en het Rijk hebben gemaakt? Op de site ruimtelijkeplannen.nl vindt u alle geldende ruimtelijke plannen van Nederland.
Een bestemmingsplan mag ook niet te oud zijn. Het is de bedoeling dat de gemeente iedere tien jaar een bestemmingsplan herziet. Een dergelijke herziening, of de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan, is aan de gemeenteraad.
In de wet is bepaald dat bestemmingsplannen om de 10 jaar geactualiseerd moeten worden. Gebeurt dat niet, dan zijn daar sancties aan verbonden. Dan kunnen namelijk geen leges ingevorderd worden voor vergunningen voor bouw-, aanleg- en/of sloopactiviteiten. De Hoge Raad heeft deze sanctie ruim uitgelegd.
Een enkelbestemming is een specifieke bestemming die aan een perceel of stuk grond wordt toegekend in het kader van een bestemmingsplan. Het bepaalt welke activiteiten en functies zijn toegestaan op de desbetreffende locatie.
Een paraplu bestaat uit een stok met handvat en haaks daarop een scherm. Het scherm bestaat uit een aantal baleinen waarover een waterafstotend materiaal is gespannen.
Het woord paraplu stamt af van het Franse woord “parapluie” wat letterlijk “tegen de regen” betekent. Zoals we allemaal weten heeft de paraplu de functie om ons tegen de regen te beschermen. Daarnaast kan een paraplu ook dienen om ons tegen de zon te beschermen. Maar meestal wordt daar een parasol voor gebruikt.
Het scherm is gemaakt van een stof die water tegenhoudt, net als bij een regenjas. Een zwak punt van papaplu's is dat ze kunnen omklappen als het hard waait en de wind er onder slaat. Dan verbuigen de pennen en kun je je paraplu wel weggooien.
Dit plan moet worden ingediend bij de gemeente. Bovendien moet het voldoen aan de eisen, die worden gesteld in het bestemmingsplan en de geldende wet- en regelgeving. Als het plan binnen het beleid van de gemeente past en er geen bezwaren zijn vanuit de omgeving, kan de gemeente het bestemmingsplan wijzigen.
De gemeente kan een omgevingsvergunning verlenen met als doel af te wijken van het bestemmingsplan. Dit wordt ook wel een “buitenplanse afwijking” genoemd.
Voor een eenvoudige conceptaanvraag betaalt u € 500,00. Voor een meer ingewikkelde conceptaanvraag € 1.000,00. Deze kosten betaald u voordat we uw aanvraag in behandeling nemen. Wanneer u een ruimtelijke onderbouwing door een adviesbureau laat opstellen betaald u zelf de kosten.
Waar je mag bouwen hangt dus af van de bouwregels in het bestemmingsplan. Per bestemming verschilt dit. Daar waar geen bouwvlakken zijn mag normaliter binnen het bouwperceel waar de bestemming op rust gebouwd worden, uiteraard wel in lijn met de regels van de betreffende bestemming.
Een object met een woonbestemming mag u gebruiken als een woning. Vaak staat er in het bestemmingsplan ook met hoeveel huishoudens je in het huis mag wonen. U kunt er dus niet zomaar met meerdere gezinnen in gaan wonen of de woning opsplitsen in tweeën.
Voor een normale woning gelden er geen verdere beperkingen en mag de woning door iedereen bewoond worden. Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken.
U mag alleen op het achtererf vergunningsvrij bijbehorende bouwwerken bouwen. Voor bijbehorende bouwwerken op het voorerf is altijd een vergunning nodig. Op een hoek geldt dat ook voor het zijerf.
Bestemmingen zijn o.m. Wonen, Kantoor, Bedrijven, Horeca, Dienstverlening, Groen, Natuur, Water, Maatschappelijk, Verkeer, Verkeer-Verblijf, Tuin, Centrum, Waarde (bv. archeologisch).
Bij een conflict tussen het kadaster en het bestemmingsplan is het bestemmingsplan leidend. Het bestemmingsplan is namelijk het officiële document waarin de gemeente heeft vastgelegd wat er op een bepaalde locatie wel of niet mag worden gebouwd.
De voor 'Waarde - archeologie categorie 4' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor het behoud en bescherming van de archeologische waarden. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.
Voor het op wetenschappelijke wijze dateren van archeologische vondsten, de archeometrie, worden natuurkundige en chemische methoden toegepast. De interdisciplinaire ontwikkeling leidde tot moderne subdisciplines als de geoarcheologie, de archeozoölogie, archeobotanie en de landschapsarcheologie.