Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer. Hals en kop moeten gestrekt liggen, zodat de kat vrij kan ademen. Katten die nog niet helemaal zijn bijgekomen hebben de neiging om weg te kruipen of ergens op te klimmen.
U krijgt voor een paar dagen pijnstilling mee naar huis voor de poes. De kat moet na de sterilisatie minimaal 5 dagen binnen gehouden worden in verband met de wondgenezing en zodat ze goed in de gaten gehouden kan worden tijdens het herstel.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Ze kunnen een paar uur een beetje slaperig zijn van de narcose maar de volgende dag zijn ze meestal alweer levendig. Probeer uw kat het liefst minimaal een dag of twee rustig te houden om de wonden vast wat te laten helen. Over het algemeen is uw kat dus snel hersteld na sterilisatie.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan moet ze 10 dagen rustig aan doen. Het liefst in deze tijd ook niet naar buiten. Vruchtbaarheid: Na de sterilisatie is uw poes direct onvruchtbaar. Eten en drinken: Ze mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken.
Na sterilisatie wordt de poes niet meer krols en is meestal iets rustiger en aanhankelijker. Is het niet beter om eerst een nest te hebben? Neen. Er zijn helemaal geen voordelen voor de poes om eerst een nestje te hebben.
Geef in principe geen voer de avond na de ingreep. Wel mag zij kleine beetjes drinken. Als zij wel wat wil eten, geef dan kleine hoeveelheden en blijf in de buurt, dit voor het geval dat zij moet braken. De dag na de ingreep moet uw poes weer willen eten.
Je kan haar best wel even alleen laten want ze willen meestal toch alleen maar slapen. Je kan wel even iemand laten kijken of het goed gaat.
De operatie zelf
Sterilisatie van de poes is een dagopname. Dit betekent dat u de poes 's ochtends brengt en in de middag weer kunt ophalen. Ze krijgt dan nog enkele dagen pijnstilling.
Je kat mag niet aan de wond likken voordat hij genezen is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wond weer opengaat of geïnfecteerd raakt. Gebruik indien nodig een beschermkraag of een sok, zodat de kat niet bij de wond komt. Let bij het gebruik van beschermende kleding op dat de kat niet de kleding nat likt.
Katten kunnen zich na hun verdoving wat misselijk voelen en dus zin hebben in geen normale voeding. Geef je kat na de operatie een klein beetje eten of iets lichts - veel katten houden van gekookte kip of vis - en aangezien dit ook voedzaam is, is dit goede maaltijd voor na de operatie.
Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn. Houdt uw huisdier in een rustige, comfortabele omgeving waar het niet te koud is.
Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.
Het is belangrijk om deze kap de hele tijd om te houden, vooral 's nachts en op andere momenten dat hij alleen wordt gelaten. Vaak wennen ze redelijk snel aan de kap, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden of uw kat ermee kan eten en drinken.
Narcose bij een kat, wat houdt dat in? Als uw kat een operatie nodig heeft, zal uw kat onder narcose gaan. Hierdoor ontspannen de spieren en voelt uw kat geen pijn. Ook zal uw kat zich daardoor naderhand niets van de ingreep herinneren.
Probeer uw kat zo rustig mogelijk te houden en houdt haar het liefst de eerste paar dagen binnen. Na de sterilisatie heeft uw kat de neiging om wat sneller dik te worden. Omdat overgewicht tot gezondheidsproblemen kan leiden raden wij aan om de kat minder voer te geven na de operatie.
Alle vormen van anesthesie brengen een risico voor een dier met zich mee, zelfs voor gezonde dieren. Toch ondergaan de meeste huisdieren één of meer narcoses in hun leven. Voor een gezond dier heeft de narcose meestal geen nadelige gevolgen.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Het blijkt het beste de kat even geen aandacht te geven maar wel in de gaten te houden. De meeste katten accepteren de kraag dan na een tijdje vanzelf. Soms is het in het begin nodig om de kat te helpen met eten en drinken.
Hoe lang moet je hiermee doorgaan? – Vraag de dierenarts of en zo ja per wanneer de kap of band een paar keer per dag af mag zodat je kat zich onder toezicht kan wassen. Zich niet kunnen wassen geeft enorm veel stress. – Gebruik liever geen leenkap of -donut.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Wanneer een kat pijn heeft zal hij vaak meer en langer slapen. Maar ook juist minder slapen kan voorkomen bij een kat met pijn. Katten met veel pijn kunnen meer inactief wakker liggen en niet écht slapen.
Gebruik voldoende water (beter te veel dan te weinig) en oefen lichte druk uit. Na de spoeling moet je de wonde behandelen: Bij grote en diepe wonden raadpleeg je het best onze dierenarts. In het geval van een simpele wonde, zoals een schaafwonde of een ondiepe snijwonde, kan je de wonde verzorgen met een zalf.