Ook als je je in de buurt van water bevindt, verbrand je sneller omdat water het zonlicht reflecteert. Maar planten zijn geen mensen. Het 'vergrootglaseffect' van waterdruppels is te miniem om bij planten verbranding te veroorzaken. Voor eens en voor altijd: ja, je mag planten water geven in de zon!
TIP Geef 's avonds water. Overdag zal het water sneller verdampen door de warme zon. Staan de planten te verdrogen, geef dan gewoon water en wacht niet tot de avond.
Let op de standplaats, de grootte van de pot en het seizoen. Bij warm weer met temperaturen van 25 graden Celsius of meer is het verstandig om de planten in pot iedere dag van water te voorzien. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius om de 2 dagen en bij temperaturen van 12 tot 20 graden één keer per week.
Op een warme dag is het slim om de planten heel vroeg in de ochtend water te geven, zo kan de plant de dag goed vol water en fris beginnen. De regel in de zomer in de moestuin, als het erg warm is, is om de 2 dagen veel water geven in plaats van elke dag een beetje.
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.
Eén ding is zeker: je kunt je planten beter niet midden op de dag water geven. Als je dit onder de volle zon doet, verdampt het water namelijk in een mum van tijd.Ook kunnen de waterdruppels op de bladeren als een vergrootglas werken, waardoor ze kunnen verbranden.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje. Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Zet je plant in de gootsteen, of laat hem in de sierpot staan, maar zorg er dan wel voor dat je het overtollige water naderhand weggooit. Giet zoveel water op de aarde tot je het eruit ziet lopen en laat hem daarna goed uitlekken. Je kan je plant ook in een flink laag water in de gootsteen zetten.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Als je langer dan een (lang) weekend weggaat, overleven je planten het niet op één scheut water voor je vertrekt. Ze hebben dan wat vaker water nodig. Dit kun je makkelijk zelf regelen. Natuurlijk kun je een druppelsysteem kopen of een knutselwerkje maken, zoals een fles met gaten erin of met een panty over de opening.
Wanneer de warmte meerdere dagen aanhoud is het verstandig de tuin water meer water te geven. Doe dit dan niet in kleine beetjes, maar geef liever 1 keer een flinke hoeveelheid meer water. Anders ben je de planten oppervlakkig water aan het geven en bereikt het water de wortels van de planten niet.
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Geef je je kamerplanten te veel water, dan kunnen ze verdrinken. En verwarrend: dat ziet er soms hetzelfde uit als wanneer je ze te weinig water geeft. Het blad kan bijvoorbeeld geel worden en slap gaan hangen. Geef niet klakkeloos meer water als je dit ziet gebeuren, maar controleer je plant.
Hard of zacht water voor mijn planten? Planten functioneren beter met hard water. Ze hebben namelijk magnesium en calcium nodig om gezond te blijven, en dit zijn precies de stoffen die gepaard gaan met een hoge waterhardheid.
Geef deze planten in de zomer water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Categorie 'weinig water geven': Zorg dat de grond goed de kans krijg om op te drogen. In de zomer ongeveer 3 dagen en in de winter 3 weken.
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Meestal is eens per week water geven voldoende. TIP Voel of de potgrond droog of nat is. Steek gerust je vinger in de aarde, soms is alleen de bovenkant droog. Blijft de aarde aan uw vinger plakken dan is de grond vochtig.
Planten hebben in de winter echt minder water nodig. Ga over naar één keer in de week water geven (in plaats van bijvoorbeeld twee keer in de week in de zomer). Planten die al minder frequent water nodig hadden, geef je per keer wat minder.