Net zoals bij de andere zoogdieren bestaan de hersenen van het konijn uit een prosencephalon, een mesencephalon en een rhombencephalon. Ook bij hen zijn de hersenen omgeven door drie hersenvliezen of meningen.
staat hierbij model voor het emotionele brein. Konijn is gevoelig, houdt van spelen, heeft contact met haar intuïtie, is spontaan en volgt haar eerste impuls en instincten (plant zich razendsnel voort). Ze maakt gebruik van alle zintuigen, is fysiek ingesteld en zit vooral in je lichaam.
Het konijn – de hersenen wegen 12 gram. Met een lichaamsgrootte die overeenkomt met die van de meeste katten zou je denken dat een konijn 2½ keer dommer is dan een kat, maar de omvang van het brein en die van de intelligentie hebben niet noodzakelijkerwijs iets met elkaar te maken.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Een Konijn beschikt over een goed geheugen en is erg geliefd bij vrienden en familie.
Niet alleen door angst, maar ook door verveling kan een konijn stress krijgen. Een herkenbaar symptoom hiervan is het knagen aan de tralies. Om verveling bij het konijn tegen te gaan kan je speelgoed voor konijnen in het hok en de ren leggen.
Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Met hun grote oren kunnen konijnen natuurlijk goed horen, maar nog veel beter is het dat ze hun oren onafhankelijk kunnen bewegen zodat ze precies weten uit welke richting er gevaar dreigt.
Een binky is echt een teken van blijdschap, na de binky schieten ze vaak allerlei kanten op. Jouw konijn is enorm blij en uit dit door deze gekke sprong te maken. Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je.
Konijnen kunnen verschillende dingen aanleren. Dit kan gaan van een balletje duwen, ergens op of onder springen, tot een heel hindernissen parcours. Het is belangrijk te weten te komen hoe je je konijn het best kunt motiveren. Dit is bij elk konijn anders.
Soms kan je konijn veel aan zijn oren krabben, of elke keer zijn kop te schudden zodat zijn oren flapperen. Hij kan dan oormijt hebben. Dat zijn hele kleine diertjes die van binnen in de oren zitten te bijten. Dat jeukt.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Onderling, maar ook zeker naar ons. Het is niet alleen lichaamstaal waarmee zij communiceren, ook door middel van geurtjes brengen zij een boodschap over. Die geurtjes kunnen wij niet ruiken dus daar merken wij niks van, maar konijnen hebben een hele goede neus.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Konijnen en knaagdieren hebben een ander dieet dan een hond of kat. Hun spijsverteringsstelsel werkt ook anders. Zo kunnen zij niet braken en boeren en ook geen scheten laten. Gasvorming in maag- en darmen kan bij deze dieren daardoor snel uit de hand lopen.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
Ze wassen u. Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.