Bij een bitumen dak zullen wij montagerails op het dak bevestigen door middel van montagebeugels. Deze montagebeugels worden direct op het dakbeschot vastgeschroefd door middel van van RVS schroeven. Tussen de montagebeugel en de dakhuid brengen wij een vullende kit aan, om een waterdichte aansluiting te creëren.
Niet alle ondergronden zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen. Bitumen is een veelgebruikt materiaal als het om daken gaat. Naast bitumen zijn er ook soortgelijke ondergronden op de markt zoals EPDM of PVC. Deze materialen worden vaak gebruikt voor platte daken en er kunnen zonnepanelen op worden gelegd.
Voor de bevestiging van zonnepanelen op een plat dak is stevig montagemateriaal nodig. De zonnepanelen worden gemonteerd op een metalen frame dat op de dakconstructie rust. Hierdoor kunnen we het zonnesysteem ook over eventuele obstakels plaatsen.
Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar heb je geen (geschikt) dak? Kijk dan eens naar zonnestroomprojecten. Voor een paar tientjes draag je al bij aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school, boerenschuur of bedrijfspand. Milieu Centraal zet de mogelijkheden voor je op een rij.
In Nederland wordt voor de bevestiging van zonnepanelen vaak gebruik gemaakt van een kliksysteem. Daarbij wordt een aluminium beugel om de panlat geklemd in plaats van dat de beugel aan het dak(gording) wordt geschroefd.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Afhankelijk van de ligging moet je tussen de 40-120 kilo ballast per beugel toepassen.
Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.
Gewicht zonnepanelen op een plat of hellend dak
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Door de hoge hellingshoek zal een zonnepaneel ook veel schaduw veroorzaken. Wanneer een tweede paneel achter het eerste paneel wordt geplaatst valt een groot deel van de schaduw op dit tweede paneel. Hij zal dus verder naar achteren moeten, wat weer niet heel gunstig is voor de opbrengst per vierkante meter.
Platte daken zijn veelvoorkomend en zijn geschikt voor het monteren van zonnepanelen. Voor het monteren van zonnepanelen op middelgrote en kleinere platte daken worden vaak de Esdec montagesystemen FlatFix Wave en FlatFix Fusion gebruikt.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.
Te weinig bruikbare oppervlakte: de oppervlakte van je garagedak moet uiteraard voldoende groot zijn om minstens 6 à 8 zonnepanelen op te plaatsen.
APP bitumen is beter bestand tegen UV-stralen en extreme temperaturen in vergelijking met SBS bitumen. Hier is dus geen extra ballastlaag nodig bovenop de dakbedekking. Een APP bitumen dak is wel minder elastisch, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.
Het gewicht van zonnepanelen op je dak
De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen. Een zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit is als ze op een plat dak gemonteerd worden, waarbij de constructie verzwaard worden.
Het gewicht van zonnepanelen hangt in eerste instantie samen met het soort paneel. Gemiddeld wegen de meeste panelen tussen de 20 à 25 kg per paneel (incl. bevestigingsmaterialen).
Gemiddeld kost een zonnepanelen systeem van 6 zonnepanelen inclusief montage tussen de €4.052 en €5.543,- bij Zonneplan. Dit bedrag is inclusief de btw.
Door zonnepanelen op een frame te plaatsen kun je dan ongeveer 6 tot 8 zonnepanelen* kwijt op je garage. Heb je een dubbele garage? Dan kun je zelfs rekenen op een oppervlakte van minimaal 5.5 bij 6.7 meter en is dus voldoende ruimte voor 9 tot 12 zonnepanelen.
En welke dakhelling is de beste? Zonnepanelen op een dak met richting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is het meest optimaal. Het maakt dan niet uit of je een schuin of plat dak hebt. Bij een andere dakrichting is de opbrengst lager.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
Hoewel zonnepanelen stevig op het dak worden bevestigd en gemaakt zijn om weer en wind te doorstaan, zijn er weersomstandigheden waar ook de sterkste zonnepanelen niet tegen kunnen. Heftige wind, hagel of bliksem kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen stormschade oplopen.
U kunt zelf berekenen hoeveel zonnepanelen u per m2 op uw plat dak kunt plaatsen. Een paneel is gemiddeld 2,5 m2 groot. Wanneer uw dak 10 m2 is, kunt u hierop ongeveer 4 panelen plaatsen. Uiteraard kan dit aantal verschillen doordat wij rekening moeten houden met schaduw en overige elementen op uw dak.